Нов грип от Бризбейн ни мъчи през зимата

Нов грип ще ни мъчи през следващата зима. Това показват прогнозите на Световната здравна организация. Според експертите в края на годината ще доминира щам, който е открит съвсем скоро – през февруари 2018 г. Той е кръстен Бризбейн и е подобен на свинския грип, също А/ H1N1. Всъщност щам с такова име вече е върлувал у нас. Той обаче беше от тип В, открит е още през 2008 г. и е различен от предстоящия.

Състав

В началото на всяка година експертите от СЗО правят препоръки за състава на противогрипните ваксини. На базата на проби от десетки лаборатории в чужди държави организацията изготвя анализ за това кои ще са доминиращите щамове. Прогнозите включват общо четири грипа – два от тип А и два от тип В. Сега обаче обобщаването на данните се бави, а причината за това са мутациите на вирусите. Според публикуваната информация на сайта на Световната здравна организация вторият щам, който е A/H3N2, все още не е известен. Очаква се експертите да го обявят на 21 март.

Промени

„В светлината на последните промени в пропорциите на генетичните и антигенните различия на A(H3N2) вирусите, препоръката за този компонент е отложена“, посочват от СЗО.

Останалите два грипа, които се очаква да ни мъчат през сезон 2020, са от тип В. Според анализите на експертите това ще бъдат вече познатите щамове Колорадо и Пукет. Въпреки това в сайта е посочено, че се очаква „вирус подобен“ на посочените, което означава, че и тук се допуска възможността за мутации. През изминалата епидемия у нас не беше регистриран нито един случай на заболял от грип тип В.

източник: в. „Телеграф“