НПО: Всички пациенти, без значение от етноса, сексуалната ориентация, религиозната принадлежност и социалния статус, имат право на достъпно здравеопазване

Национална пациентска организация, като най-голямото обединение на пациентски сдружения и фондации в България, категорично подкрепя всяка гражданска инициатива, която насърчава спазването на демократичните принципи и човешките права. „В тази връзка ние Ви поздравяваме за организирането на „София прайд 2018“ и пожелаваме успешното му провеждане“, се казва в писмо на Националната пациентска организация до организаторите на „София прайд 2018“.

„Искаме да подчертаем, че независимо от етническия произход, сексуалната ориентация, възрастта и религиозната принадлежност, всеки гражданин на Република България трябва да има равен достъп до здравни грижи, отговарящи на неговите индивидуални потребности. Категорично насърчаваме всички, които имат усещането за неудовлетвореност от грижите, които са получили, или са срещнали недостатъчна коректност на здравната ни система, да сигнализират и да търсят отговорност от институциите. Само чрез активна гражданска позиция ще се случат ключови административни, стопански и социални промени в българското общество, включително и в здравеопазването като част от тях“, се посочва още в писмото.

В своето писмо Управителният съвет на Националната пациентска организация допълва още, че хората, засегнати от сексуалнопреносими инфекции, са невидими заради стигмата към тези заболявания, поради което трудно самостоятелно отстояват здравните си пава. „През 2018 година станахме свидетели на сериозно затруднение в осигуряването на ключови медикаменти, за решаването на която Национална пациентска организация оказа подкрепа. В същото време, положителни са усилията на организациите – членове на Национална пациентска организация, за въвеждането на тримесечни рецепти за антиретровирусна терапия за хора с ХИВ“, коментира в писмото си НПО. От друга страна обаче страната ни е далеч от целта 90% от лицата, носители на ХИВ, да са диагностицирани, 90% да приемат необходимата терапия и 90 на сто от тези на терапия, да са с неоткриваем вирусен товар. С огромно съжаление трябва да посочим, че дейностите по превенция на сексуалнопреносими инфекции също са поставени в риск. Доказателство е системната липса на изследване на вирусен товар например, констатира Националната пациентска организация.