НПО осъжда гаврата с упоен пациент на операционната маса

Национална пациентска организация остро осъжда поведението на лекаря от излъчените кадри от операционна зала в МБАЛ „Св. Иван Рилски”, показани вчера (30 ноември) в предаването „Открито” с Валя Ахчиева. От тях ясно се вижда как лекар влиза в операционната зала без задължителното облекло и се държи неуважително с пациент в безсъзнание и под упойка преди операция. Лекарят най-безцеремонно си позволява да потупва свои колежки по задните части с ръката на упоения и безпомощен пациент.
ВИЖТЕ ВИДЕОТО

В предаването председателят на Български лекарски съюз д-р Цветан Райчинов коментира ситуацията така: „Криворазбрано разтоварване от нервно напрежение. И друг път се е случвало, мога да кажа, че сигурно не е единичен случай… Малко просташка шега се е опитал колегата да приложи. От това последствия за болния няма да има никакви”.

Създава се внушението, че след като не е имало преки последствия за здравето на пациента, това няма да доведе до сериозни наказания за лекаря, който руши доброто име на най-хуманната професия. Считаме, че този случай е грубо нарушение не само на пациентските, но и на общочовешките права и етични норми. Това уронва имиджа на цялото лекарско съсловие и е недопустимо ръководните органи на БЛС да толерират подобно поведение.

Липсата на самокритичност и адекватна реакция е поредното доказателство за пълната подмяна на ценностната система в българското здравеопазване. В други европейски държави подобно поведение би взривило цялото общество и би довело до драстични последствия за провинилите се лица, както и до цялостна промяна в здравеопазването.

Ние от Национална пациентска организация считаме, че е необходимо да се вземат спешни мерки за запазване на престижа и доброто име на лекарската гилдия и да се защитят тези лекари, които добросъвестно изпълняват задълженията си. Единственият възможен начин е лекарското съсловие рязко да се разграничи от поведението на недобросъвестните свои представители, така, както е в целия свят.

Показаният в предаването случай няма нищо общо с финансирането на системата на здравеопазването, а засяга чисто етичните и морални аспекти на отношението към пациентите. Ето защо призоваваме Етичната комисия към Лекарския съюз да се сезира незабавно и да предприеме необходимите мерки по случая.

От друга страна, считаме, че е недопустимо председателят на Етичната комисия към Български лекарски съюз и новоизбран председател на Столична лекарска колегия проф. д-р Милан Миланов, дмн, в първото си интервю да употребява изрази като „… аз искам да отнема част от тялото на г-жа Бенатова, и тая част е устата” срещу журналисти, огласили случаи със съмнения за лекарски грешки.

Поради продължаващото бездействие на лекарската гилдия при възникване на подобни драстични казуси, Национална пациентска организация ще направи предложение до НС за смяна на установения модел в най-кратки срокове.