НПО приветства заплащането на ваксините за профилактика на рак на шийката на матката от НЗОК през 2012 г.

Националната пациентска организация изразява радостта и благодарността си към Парламента и Правителството, във връзка с взетото на второ четене на бюджета на НЗОК решение през 2012 г. на 12-годишните момичета да бъдат поставени ваксини за профилактика на рака на маточната шийка.

Така България става 23-та европейска държава, предприела мерки за профилактика на рака на шийката на матката – тежко, второ по честота онкологично заболяване сред жените. За имунизацията на 12-годишните момичета през 2012 г. от МЗ към НЗОК ще бъде прехвърлена сумата от два милиона лева.

Национална пациентска организация горещо приветства направената стъпка и счита, че това е първата крачка към поставянето на основата на съвременната профилактична ваксинационна програма. НПО изразява надежда, че във ваксинационната програма на България в бъдеще ще бъде заложена превенцията и на други социално-значими заболявания.

Предложението за реимбурсация на тези ваксини от НЗОК беше внесено от д-р Лъчезар Иванов и подкрепено изцяло не само от Парламентарната група на ГЕРБ, но и от всички парламентарни групи. В подкрепа на предложението се изказаха д-р Шарков, д-р Сахлим, д-р Желев и г-жа Манолова. Всички те бяха единодушни, че дългогодишните усилия за превенция на заболяването трябва да бъдат подкрепени и с конкретни действия, каквото несъмнено е реимбурсацията на ваксините. Сериозна роля имаше и пълната подкрепа от страна на г-жа Десислава Атанасова, председател на Парламентарната здравна комисия, г-жа Даниела Дариткова, зам.-председател на ПЗК и тази на национално представените пациентски организации.