НПО се обявява против увеличението на акциза за т.нар. „бездимни“ продукти

Във връзка с провеждането на заседание на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, на което ще се обсъжда Законопроект за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, № 854-01-60/ 29.06.2018 г., внесен от Менда Стоянова и гр.н.п., с което се въвежда по-висок акциз на т.нар. „бездимни продукти“, Национална пациентска организация представя своето становище.

В него НПО посочва, че предлаганата промяна ще доведе до увеличение на цената само на бездимните тютюневи изделия, за които последните проучвания показват, че имат намалено съдържание на вредни вещества и съответно биха намалили щетите върху здравенто на българската нация. Увеличението на цената на тези продукти ще ги направи достъпни само за малка част от българските граднани – тези с високи доходи, което ще доведе до връщане на пушачите към по-вредните цигари. На практика предлаганият законопроект ще направи по-безвредните продукти недостъпни за българските граждани и ще насърчи употребата на доказано вредни продукти – традиционните цигари, които са една от основните причини за заболеваемост и смърт на българските пациенти, а и за отделянето на огромни бюджети за социално значими заболвявания, онкологични и други заболявания.

Пълния текст на становището вижте ТУК