Няма да вдигат потребителската такса

Няма да се увеличава потребителската такса, която в момента е 2,90 лева за преглед при джипито. Това е категоричната позиция на здравното министерство, въпреки протестите на личните лекари. „Според мен не трябва да има увеличение на таксата. Това в момента не може да се случи. По-добре да направим професията атрактивна по друг начин, а не през взимането на пари през джоба на хората. За личните лекари плаща касата”, заяви зам.-министър д-р Бойко Пенков пред бтв. По думите му МЗ обмисля начин за допълнително материално стимулиране на семейните лекари при добре свършена работа. „Има система, която може да покаже, че лечението, прилагано от джипито, дава резултат“, обясни Пенков и допълни, че се надява това да стимулира младите хора да остават в България и да работят в нашата здравна система.

По отношение на протестите на общопрактикуващите лекари зам.-министърът припомни, че към МЗ вече е създадена работна група, която да оптимизира работата им. „Трябва да се изчисти ненужната документация и така да се олекоти процесът на работа на джипитата. Има документи, изисквани от администрацията, които е трябвало да отпаднат през годините, но не са отпаднали“, каза още д-р Пенков.

Зам.-здравният министър призна, че в болниците има измами с лежащо болни пациенти. „Според мен този вид измами са в рамките на около 7 до 10%. Те съществуват, ужасно е, но се случва“, заяви той. По думите му здравната карта, както и все още неслучилото се електронното здравеопазване трябва да „изчистят тези измами“.