Осветяват 7 града в синьо заради болните от пулмонална хипертония

Седем града в България ще бъдат осветени в синьо заради болните от пулмонална хипертония. На 5 май 2019 г., когато се отбелязва Световния ден на заболяването, от 20 до 23 часа в синьо ще грейнат НДК в София, сградите на общините в Пловдив, Бургас, Стара Загора, Фестивалният комплекс във Варна, екомузеят с аквариум в Русе и параклисът-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ в Плевен.

В рамките на кампанията „Дари дъх” на 11 май 2019 г. във фитнес център „Спартак“ в София треньорът Стефан Терзийски ще проведе интензивна едночасова тренировка с активно спортуващи млади хора. В събитието ще се включат популярни личности, както и фитнес инструктори, кондиционни треньори, атлети и др. Участниците ще имат възможност да правят различни по сложност активности, които ускоряват дишането.

От 5 до 11 май 2019 г. всеки, който тренира в спортния комплекс, може да се включи в инициативата, като дари своите 5 километра бягане и отрази това на специално определено за това място във фитнеса. За всеки пробяган километър Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония ще дари средства за закупуването на кислороден концентратор, който ще бъде предоставян на пациенти, изпитващи сериозни затруднения в дишането.

На 16 май 2019 г., в рамките на най-голямото специализирано изложение „Булмедика“, ще се проведе информационна среща за предизвикателства пред пациентите с белодробна хипертония. Лекари, пациенти и журналисти ще дискутират аспектите на рядкото заболяване.

В последния ден на изложението – 17 май 2019 г., Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония ще проведе безплатна акция за всеки желаещ да измери нивото на кислорода в кръвта. Двете събития ще се проведат в рамките на изложението в Интер Експо център – София (бул. Цариградско шосе 47)

Сред най-честите симптоми на „болестта на сините устни“ са недостигът на въздух и при най-малко усилие (например, изкачване на 3-4 стъпала или измиване на няколко чаши), силно сърцебиене, замайване и загуба на съзнание. Смята се, че в България около 250 човека страдат от рядкото заболяване. Болестта засяга много млади хора. Трайно лечение се постига единствено с трансплантация на бял дроб, а поддържащата терапия е със скъп медикамент, който не се осигурява в България.

Източник: Скенер.нюз