Експерти ще обсъждат по-застрашени ли са пациентите с онкологични заболявания от заразяване и тежко протичане на COVID-19


Утре, 4 февруари 2023 г., отбелязваме Световния ден за борба с рака. Стряскащата статистика показва, че онкологичните заболявания причиняват смъртта на повече от 10 млн. души по света всяка година. За България данните допълнително се утежниха. По време на противоепидемичните мерки в началото на пандемията от COVID-19, се промени драстично достъпът на пациенти до медицинска помощ и услуги, като много хора с хронични заболявания нарушиха проследяването на заболяването си или схемата си на лечение.

По този повод Национална пациентска организация, с подкрепата на Медисън Фарма, и съвместно с лекари и експерти в областта, започват информационна кампания, посветена на темата за COVID-19 и пациентите с онкологични заболявания.

В рамките на информационната кампания са предвидени инициативи, една от които е онлайн обучителен уебинар по темата, който ще се излъчи на 4 февруари 2023 г. от 11:00 ч. на страницата на Национална пациентска организация Национална пациентска организация (НПО) | Facebook.

В събитието ще вземат участие д-р Любов Симеонова, медицински онколог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и д-р Цветелина Великова, клиничен имунолог към СУ „Св. Климент Охридски“.

В рамките на уебинара ще бъде предоставена информация за същността на онкологичните заболявания и защо пациентите с тези заболявания имат т.нар. „компрометирана имунна система“. Специален акцент ще се постави и върху темата какви рискове крие инфекцията с COVID-19 и какви биха могли да бъдат потенциалните усложнения  за пациентите с онкологични заболявания.

Информационната кампания, която ще се реализира в социалните мрежи на Национална пациентска организация и в страницата на инициативата на НПО „Университет за пациенти“, ще акцентира върху необходимостта от комплексен подход при лечението на пациенти с онкологични заболявания, особено при тези, които нужда от специфично лечение срещу COVID-19. Ще се предостави специална информация за видовете имунопрофилактиката, като начин за превенция на усложненията и тежкото протичане на COVID-19.