За първи път в България се разработва приложение за пациенти с проблеми на щитовидната жлеза

На 25 май 2023 г. традиционно световната общност отбелязва Световния ден на щитовидната жлеза. Той поставя началото на глобалната инициатива Международна тиреоидна седмица и тази година за 10 пореден път Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза ВИОМ ще даде начало на информационни и скринингови инициативи, насочени към повишаване на чувствителността на обществото по темата за профилактиката, превенцията и ранното откриване на този тип заболявания.

Инициативите тази година ще преминат под мотото „Щитовидна жлеза и генетичен фактор“, което е и официалното послание, под което ще премине глобалната кампания за отбелязване на Международната тиреоидна седмица. В рамките на кампанията на Сдружение ВИОМ са предвидени информационни активности в социалните медии (ВИОМ | Facebook) и интернет страницата на организацията https://thyroidbg.com,  част от които са разговори по ключовите въпроси с едни от водещите специалисти в областта на заболяванията на щитовидната жлеза – доц. д-р Пламен Попиванов, началник на Отделение по Клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания в УМБАЛ „Александровска“ ЕАД и д-р Наталия Темелкова, специалист ендокринолог в Отделение по Клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания в УМБАЛ „Александровска“ ЕАД.

В рамките на кампанията, през месец юни, ще се проведат и дни на отворените врати под формата на безплатни скринингови изследвания на щитовидната жлеза. Допълнителна информация за планираните инициативи може да получите на интернет страницата на Сдружение ВИОМ.

Като част от усилията на Сдружение ВИОМ за подобряване на здравната култура и възможността за по-бърз достъп до достоверна информация на пациентите с проблеми на щитовидната жлеза е разработваното приложение, което ще бъде достъпно за ползващите и двете операционни системи за мобилни телефони и което ще позволява на хората да анализират риска от проблем с щитовидната си жлеза чрез  специално разработен калкулатор, базиран на отговори на въпроси. Приложението предоставя информация също така за специализираните болници, клиники и специалисти в отделните градове на България, както и информация за заболяванията на щитовидната жлеза. Приложението ще бъде готово до края на месец юни 2023 г. и ще бъде допълнително представено чрез информация в официалните канали на Сдружението.

Тазгодишната кампания, преминаваща под мотото „Щитовидна жлеза и генетичен фактор“, цели да обърне внимание върху генетичната обусловеност, която имат заболяванията на щитовидната жлеза. Приблизително 200 милиона души по света са засегнати от различен проблем на щитовидната жлеза, като симптомите могат да варират по вид и тежест и понякога могат сериозно да влошат качеството на живот. Според научните данни по-голямата част от нарушенията във функцията на щитовидната жлеза се предават чрез гените на човек, затова е много важно всеки да познава своята „генетична история“, за да знае как да контролира или да избегне потенциално заболяване. Именно затова настоящата Международна седмица на информираност за щитовидната жлеза поставя този акцент като основно мото – за да се повиши осведомеността на обществото относно риска за развитие на заболяване за отделния човек и бъдещи поколения.

Допълнителна информация

Щитовидната жлеза представлява малък, подобен на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който произвежда т. нар. тиреоидни хормони, които са жизнено важни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма.

Този орган е „главен регулатор“ на метаболизма и играе ключова роля за човешкото здраве. Малки промени в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да доведат до големи поражения на други органи и системи – сърдечносъдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервнопсихически проблеми и др.

Болестите на щитовидната жлеза засягат всеки десети българин, но повечето от хората не подозират за това. Според последните популационни проучвания 5% от населението в Европа страда от недиагностициран и нелекуван хипотиреоидизъм. Систематичен преглед и метанализ на 20 селектирани епидемиологични проучвания, публикувани в периода 2008-2018 г., показва, че 4.7% от населението на Европа страда от неразпознат и нелекуван хипотиреоидизъм, като 4.11% от тях се дължат на субклиничен хипотиреоидизъм. Честотата е по-висока сред жените и във възрастовата група над ≥ 65 години.

Международната тиреоидна седмица се отбелязва ежегодно в периода 25-31 май, в над 40 държави по света, където се реализират различни инициативи – от скринингови акции, информационни кампании, обучителни лекции, пресконференции, през публикации в медиите и големи събития. публикации в медиите. Глобалната инициатива започва да се отбелязва през 2008 г., по инициатива на Международната тиреоидна федерация (Thyroid Federation International). От 2011 г. и България се включва в отбелязването й, а от 2014 сдружение ВИОМ, което е член на Международната тиреоидна федерация, организира различни инициативи у нас.