Отбелязване на Световната седмица на глаукомата 2014

На 10 март 2014 г. (понеделник) от 11:00 часа в Пресклуб БТА (бул. Цариградско шосе 49) се проведе пресконференция във връзка със Световната седмица на глаукомата (9-15 март 2014 г.), на тема: Защо българите ослепяват по-бързо от другите европейци? Провеждане на безплатни изследвания за глаукома в 6 града на България В пресконференцията взеха участие: доц. д-р Наталия Петкова, председател на Национална глаукомна асоциация, доц. д-р Ботьо Ангелов, завеждащ Първо очно отделение в очна клиника към МБАЛ „Александровска” и г-н Георги Димитров, председател на Пациентска организация „Глаукома”

Защо българите ослепяват по-бързо от другите европейци?
Провеждане на безплатни изследвания за глаукома в 6 града на България

В пресконференцията взеха участие:

• Доц. д-р Наталия Петкова, председател на Национална глаукомна асоциация, която предостави информация за заболяването глаукома, рисковите фактори и инициативите, които асоциацията ще реализира тази година;
  • Доц. д-р Ботьо Ангелов, завеждащ Първо очно отделение в очна клиника към МБАЛ „Александровска”, който представи начините за диагностика и лечение на заболяването;
  • Г-н Георги Димитров, председател на Пациентска организация „Глаукома”, който представи проблемите на пациентите с глаукома в България и активностите, които се планират в рамките на Световната седмица на глаукомата 2014;

По време на пресконференцията беше предоставена актуална информация за заболяването глаукома и новостите в лечението на пациентите в България към момента. Специалистите акцентираха върху възможностите за повишаване качеството на лечението и се обърна внимание на ролята на пациента от гледна точка на ефективното менажиране и контролиране на заболяването, както и проблемите, които срещат пациентите в България.

На всеки присъстващ на медийното събитие се даде възможност да изпита какво чувства пациента с глаукома, как вижда света и какви усещания се предизвикват у него вследствие на нарушеното зрение. Непосредствено след пресконференцията, всеки присъстващ, който изяви желание, премина през безплатен преглед на зрението.

В рамките на тазгодишното отбелязване на Световната седмица на глаукомата, както всяка година, Пациентска организация „Глаукома” организира безплатни прегледи за заболяването, с което се цели да се даде възможност на повече хора да си направят профилактичен преглед и при евентуален проблем да се премине своевременно към лечение. Тази година безплатни прегледи ще се извършват в следните градове: София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Варна и Пещера.

Информация за безплатните прегледи ще бъде предоставяна на гореща линия 0700 10 515 (всеки делничен ден от 11:00 до 17:30 часа, на цената на един градски разговор). Информация за заболяването, превенцията и профилактиката му, както и за предстоящите инициативи на Пациентска организация „Глаукома” можете да откриете на информационния сайт www.glaucoma.bg.