Отворено писмо към кандидат-кметове от Видин, Пловдив и Стара Загора

Отворено писмо на Националната пациентска организация към кандидат-кметовете от Стара Загора Иван Върлянов (БСП), Магдалена Овчарова („Демократична България“), кандидат-кметовете от Видин Огнян Ценков (ГЕРБ), Любомир Георгиев (БСП), кандидат-кметовете от Пловдив Здравко Димитров (ГЕРБ), Славчо Атанасов (НФСБ), Николай Бухалов („Кауза за Пловдив“), Дани Каназирева („Съюз за Пловдив“).

УВАЖАЕМИ КАНДИДАТ-КМЕТОВЕ,

Обръщаме се към Вас за да изразим разочарованието си както от отговорите, които получихме, така и от липсата на обратна връзка от страна на някои от Вас относно поканата на Сдружение „Национална пациентска организация“ (НПО) да вземете участие в дебата за бъдещето на общинското здравеопазване, който се проведе на VIII Национален конгрес на пациентските организации. Както описахме и в индивидуалните писма до всеки от Вас, изпратени още през месец септември, в работата на конгреса участват пациентски лидери от цялата страна, както и представители на институциите, съсловните организации и здравни експерти. В улеснение на кандидатите, организирахме възможност за видео мост от всеки град, за да не се налага да губят време в пътуване и да могат да се включат в дебата директно от тяхното населено място.

Едва ли е нужно да споменаваме, че здравето е най-големият капитал на едно общество и от него зависи не само продуктивността му, но и развитието на цялата държава. Вие, като кандидат-кметове, със сигурност съзнавате, дори и да не сте експерти в съответната област, че българското здравеопазване е в криза и са нужни неотложни мерки за неговото подобряване. Нещо повече – ролята на общините, като орган на местното самоуправление в грижата за здравето, освен че произтича от закона, би следвало все повече да нараства, по примера на другите европейски държави, които чрез различни програми, създаването на здравни центрове в доболничната медицинска помощ, училищното здравеопазване, работата с определени групи, успяват да покрият належащите нужди на живеещите в дадената община и по този начин да им осигурят грижа и спокойствие.

Без да отричаме правото Ви на избор в какви инициативи да се включвате по време на предизборната си кампания, си позволяваме да отбележим, че доводите, с които бе отказано участие в нашия дебат, бяха повече от неприемливи.

УВАЖАЕМИ КАНДИДАТКМЕТОВЕ,

Ние добре съзнаваме, че времето Ви е ценно. В същото време напомняме, че времето на пациентите също е скъпо, а понякога не е много. Доводите, че някои от вас няма да се включат в дебата, защото не участват техни „конкуренти“ или защото дебатът няма да бъде медийно отразен, също остават неразбираеми за нас.

Благодарим на д-р Цветан Ценков – кандидат на гр. Видин, действащия заместник-кмет на гр. Стара Загора Иванка Сотирова, кандидат-кметът от гр. Пловдив Николай Радев и неговия колега д-р Атанас Баташки, които участваха в дебата, без да проучват кои са останалите участници в дискусията, без да се пазарят за медийното отразяване и без да демонстрират „незначителността“ на нашето събитие.

Уверяваме Ви, че ние ще продължим да работим за благото на общността и да търсим сътрудничество с общините в желанието си да постигнем ключови промени в здравеопазването. Оставаме с надежда, че онези от Вас, които бъдат избрани, също ще положат усилия да се доближат до хората, да чуят техния глас, притесненията, надеждите и препоръките им, и ще работят за достъпа до качествено здравеопазване на регионално ниво.

С уважение,
Делегатите на VIII Национален конгрес на пациентските организации