Отворено писмо на Национална пациентска организация до вестник „СЕГА“

Отворено писмо на Национална пациентска организация адресирано до главния редактор на вестник „СЕГА“ г-жа Теодора Пеева, по повод публикувана на страниците на вестник „СЕГА“ карикатура „Стани Донор“.

УВАЖАЕМА Г-ЖО ПЕЕВА,

Обръщаме се към Вас във връзка с публикуваната на страниците на в. „Сега“ карикатура „Стани донор“, която е комуникирана от автора си и в социалните мрежи. Като пациентска организация, посветила години усилия на популяризирането на хуманния акт на донорството и участвала в множество кампании за насърчаване спасяването на най-ценното – живота, считаме за изключително неуместен изборът на карикатура, която да представите пред обществеността.

Тази седмица официално стартира кампанията “ДА! За живот”, която за първи път е толкова мащабна и в нея демонстрират съпричастност министерства, здравни и социални институции и пациентски организации. Всички усилия са насочени в посока повишаване на информираността на обществото и поощряване на донорството в ситуациите, в които това е възможно. Нека не забравяме и че едва миналата седмица беше направена първата белодробна трансплантация у нас, което е голям успех за българските специалисти и дава лъч надежда на пациентите в нужда, че ще могат да получат така желаното лечение на родна земя.

Преплитането на политически внушения, наред с толкова чувствителна за обществото ни тема като старта на тази кампания, за нас е недопустимо и обидно.  Обидно е и за всички пациенти, които се надяват в близко бъдеще да се случи чудо и да получат своя шанс за втори живот, който да ги върне към нормалния живот. Темата за донорството е и винаги е била деликатна и от всички нас зависи тя да бъде приемана така, както заслужава – като най-висш хуманен акт, като израз на благородството, добрината и съпричастността.

Ето защо смятаме, че всички пациенти и пациентски организации, а и цялото общество, заслужават публично извинение за тази неуместна и обидна карикатура, разпространена във възможно най-неудачния момент и способна да повлияе негативно на всички положени усилия и позитивни примери, на които ставаме свидетели напоследък.

С уважение,

УС НА НАЦИОНАЛНА ПАЦИЕНТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ