Днес, 15 юни 2022 г., в лаборатория Синево (Манипулационна София – Младост, ул. Димитър Моллов 24) стартира първата от четирите акции (21.06 и 23.06 в гр. София и 21.06 в гр. Пловдив) за безплатни скринингови прегледи за заболявания на щитовидната жлеза, които са в рамките на Националната информационна и скринингова кампания „Дойде ли ти до гуша? Не чакай, а действай!“, която се инициира от Национална пациентска организация, Сдружение ВИОМ и лаборатории Synevo Bulgaria.

В рамките на днешната акция ще бъдат прегледани над 30 души, които освен безплатен ехографски преглед на щитовидната жлеза от специалист ендокринолог, ще имат възможност и да си направят изследвания на хормоните на щитовидната жлеза на преференциални цени в лабораторията. За да се запознаете с графика на провеждане и локациите, както и да си запазите час за безплатен ехографски преглед от специалист ендокринолог, е необходимо да извършите предварително записване чрез формата за регистрация ТУК.

В рамките на кампанията „Дойде ли ти до гуша? Не чакай, а действай!“ се провеждат и пациентски уебинари със специалисти ендокринолози, поредният от които е на следната тема: „Затлъстяване, диабет и щитовидна жлеза“. Той ще се проведе на 20 юни (понеделник) от 16:00 ч. във Facebook страницата на Национална пациентска организация.

Инициативите по кампанията целят да акцентират върху необходимостта от ранна диагностика на заболяванията на щитовидната жлеза, които много често се откриват късно и това води до значително влошаване качеството на живот на пациентите. С особена сила това важи в настоящата ситуация, в която пандемията от COVID-19 влоши състоянието на част от диагностицираните пациенти, а при някои отключи заболявания на щитовидната жлеза.

Националната информационна и скринингова кампания „Дойде ли ти до гуша? Не чакай, а действай!“ стартира в края на месец май 2022 г. с информационни и обучителни инициативи във Facebook страницата на Национална пациентска организация. Към момента се проведоха следните уебинари:

В рамките на втория етап на кампанията, през есенните месеци, предстои да се проведат пациентски уебинари по темите за: „Бременност и проблеми на щитовидната жлеза“, „Щитовидна жлеза и сърдечносъдов риск“, „Рак на щитовидната жлеза“.

Сред ключовите медицински специалисти, които ще станат част от информационната кампания и пациентските уебинари, са: доц. д-р Пламен Попиванов, д-р Наталия Темелкова, проф. д-р Здравко Каменов, доц. Боян Нончев, доц. Мира Сидерова, доц. Александър Шинков и др.