От 27 до над 1000 лева за легло в болница

Повече от хиляда лева е разликата в разхода на един леглоден в различните болници в страната. Най-скъп е той в УМБАЛ „Св Екатерина“, 1040 лева, а най-евтин е в Специализирана болница за продължително лечение на белодробни болести в Роман, 27 лева. Това сочат данните от отчета на лечебните заведения за третото тримесечие на годината, който е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването. Оказва се, че най-продължително е лечението в болниците с най-малък разход за леглоден.

В топ 5 с най-висок разход за леглоден попадат лечебните заведения в София. Това са кардиолгичната болница „Св. Екатерина“ със среден разход  хиляда и четиридесет лева за леглоден. Веднага след нея се нарежда болницата по хематология, с разход от 964 лева, следвана от Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Ив.Киров“, с разход от 819 лева. В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ разходът за легло е 619 лева, а в Специализираната болница за активно лечение на окнокологични заболявания –София област те са 606 лева, сочат данните на здравното ведомство.

Оказва се, че под 100 лева на ден за лежащо болен харчат белодробните санаториуми. Леглоденът в санаториума в Роман е в размер на 27 лева. Детската специализирана белодробна болница в Трявна, пък има разход от 37 лева. С два лева повече е разходът за легло на санаториума в Искрец, 39 лева. Разходът на белодробната болница „Света Петка Българска“ във Велинград пък е с 41 лева.

Леглоденът в университетските болници в столицата е по-скъп, от колкото този в болниците в страната със същия статут. 428 лева е разходът в Исул, 400 лева в Пирогов, 389 в Александровска. В УМБАЛ „ Света Марина“ във Варна един леглоден струва 374 лева. В УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив той е 341 лева, а в плевенската УМБАЛ „Георги Странски“ 325 лева.

Данните за средния предстой в университетските болници в страната, за третото тримесечие показва, че най-много дни болните се лекуват в Александровска и в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна, те са 5.34 дни. След това по продължителност на болничен престой се нарежда плевенската УМБАЛ „Георги Странски“ с 4.98 дни, ИСУЛ с 4.74 дни, столичната УМБАЛ „Св. Анна“ с 4.47 дни, УМБАЛ „Св. Екетерина“ с 4.43 дни, УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив с 4.42 и Пирогов с 3.77 дни.

Оказва се, че българският пациент лежи най-кратко в болница, в сравнение с пациентите от ЕС. 9.6 дни е средния престой на пациенн в болница в Чехия, 9.3 дни е този на болните в Хърватия, следвани от французите, чиито престой в лечебно заведение е 9.1 дни и германците с 9 дни болничен престой. Оказва се още, че болниците с най-евтини легла у нас, лекуват най-дълго. Средната продължителност на болничен престой в белодробния санаториум в Роман е 19.04 дни. 16.93 дни е в белодробната болница в Трявна и 16.87 дни в санаториума в Искрец.

Отчетите на болниците вижте ТУК.

Източник: Клиника.бг