Още една българка получи бял дроб във Виена

На 30.07.2019 г. 28-годишната Илияна Христова от Варна бе успешно белодробно трансплантирана в Клиниката по гръдна хиругия във Виенската университетска болница. Бавно прави своите първи крачки. Екипът, дал шансът за нов живот, е ръководен от д-р Хосе Матила, трансплантирал повече от българските пациенти, преминали успешно белодробна трансплантация.

Нека припомним, че Илияна бе офицално включена в активната листа на Евротрансплант на 10.05.2019 г. и реално чака едва два месеца за своите нови дробове. В рамките на няколко дни през юли България предостави на донорската мрежа „Евротрансплант“ два бели дроба и резултатът не закъсня.

Развръзката идва след двегодишно прекъсване, когато на 25 януари 2019 г. беше сключено ново споразумение с Виенската многопрофилна болница. То дава възможност няколко спешно нуждаещи се българи да бъдат оперирани там, докато белодробната трансплатация не стане възможна и у нас. Дали това сътрудничество ще продължи зависи от това дали ще покажем на австрийската страна, че имаме воля да увеличим броя на донорските органи, които страната ни да предоставя регулярно на „Евротрансплант“.

Ето какво споделя Илияна: „Искам да благодаря на всички дарители, защото това е чудо благодарение на тях. Както и на моя донор и неговото семейство за благородния жест. За тях това означава загуба на близък човек, но за други хора и за това е шанс за нов живот. Много благодаря!”

Още като бебе Илияна е диагонстицираната с муковисцидоза. Състоянието й се влошава, а след прекъсването на договора между България и „Евротранслант“ се наложи тя да изжевее най-тежкия период на безвремие и въпреки това тя успя да сбъдне най-голямата си мечта – да диша с напълно здрави бели дробове.

Илияна успя да преживее тежкия двугодишен период на прекъсване на договорните отношения с австрийския център за белодробна трансплантация. Често бе обвиняна, че историята ѝ е прекеспонирана в медиите, защото има покровители. Но едва ли тези хора, знаят какви огромни усилия и ежедневна борба с коварната болест полагаше Илияна, за са съхрани доколкото може организма си в кондиция, за да достигне до белодробна трансплантация.

През следващите три месеца на Илияна ѝ предстои рехабилитация и възстановяване, след което всеки месец тя ще трябва да се явява на контролни прегледи във Виенската многопрофилна болница. Паралелно с това ще бъде проследявана и в Клиниката по пневмология и фтизиатрия във ВМА.

Дишай смело, вече можеш, Илияна!

Източник: Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация