Парламентът окончателно прие удължаването на срока за специализация по „Обща медицина“. Промяната в Закона за лечебните заведения, според която общопрактикуващите лекари, работещи като титуляри на практики или в групови практики, които не са успели до този момент да придобият такава специалност, ще могат да я придобият в следващите четири години, беше прието на първо и второ четене единодушно без „против“ и „въздържали се“. Приетите изменения в Закона за лечебните заведения влизат в сила от 4 юни 2019 г.

„Според досега действащата наредба, практиките на лекари без специалност трябва да бъдат заличени след 3 юни. За нас е важно да гарантираме интересите на българските граждани и затова си позволяваме за трети път да удължаваме срока“, каза вчера пред Zdrave.net председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова.

„Да, важно е българските лекари да специализират, важно е да се реализира продължаващото медицинско обучение, само че трябва да се създадат и подходящи условия за това. В повечето случаи става въпрос за колеги, които за да специализират трябва да намерят заместници, които да покриват дейността им в практиката. Те са затруднени, защото механизмът на специализацията на този етап изисква лично присъствие в обучителните бази“, допълни още тя.

Припомняме, че от Българския лекарски съюз (БЛС) заявиха в края на април в своя позиция, че са против безконечното удължаване на срока за придобиването на специалност „Обща медицина“. „Ние сме съгласни, че на тези, които имат да взимат изпити или имат един-два модула, които могат да приключат в рамките на тази година, не трябва да се закриват практиките. Но не сме съгласни да има възможност това да се удължава до безкрай“, уточни  тогава председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пък каза в интервю за Zdrave.net, че това е проблем, който възниква периодично. „По наши данни, на МЗ и НЗОК, няма лекар, който да не е зачислен за обучение. Общо лекарите, които нямат призната специалност, са 568 или 13 % от всички общопрактикуващи“, каза той.

„122 от тези 568 сега ще се явят на държавния изпит за специализанти по „Обща медицина“  още през май и процентът сериозно ще намалее. След като са зачислени за обучение, всички общопрактикуващи лекари, могат да открият практика по друг член от закона, докато тече тяхната специализация. Достатъчно е да покажат какви колоквиуми и модули им остават.  Има лекари обаче, които работят в отдалечени и труднодостъпни райони и за тях е трудно да оставят пациентите си и да специализират. Ако бъде заличена практиката му дори за малко, ще бъде проблем за хората. В интерес на тези пациенти, срокът за пререгисрация е удължен“, каза още д-р Пенков.

Източник: Здраве.нет