Пациентите на възраст между 39 и 64 години ще бъдат изследвани за хепатит

Пациентите, които са били оперирани и са претърпели кръвопреливане или вадене на зъб преди 1989 г., ще бъдат първите изследвани за наличието на хепатит С. Това съобщи професор Красимир Антонов, председател на Българското дружество по гастроентерология, по време на представянето на проекта за национална програма за борба с вирусните хепатити – А, В, С, Д и Е.

Вирусът на хепатит С е открит през 1989 г., а преди това не е известно колко пациенти са инфектирани с него при операции и кръвопреливания. По данни на Министерството на здравеопазването вирусът е разпространен сред около 69 хил. българи. Ако програмата бъде приета до октомври, в нея се предвижда през следващата година здравната каса да отдели 2 млн. лв. за изследване на носителство на хепатит сред пациентите на възраст между 39 и 64 години. Идеята е веднъж на пет години възрастните да бъдат проверявани за заразяване с хепатит и през първата година да бъдат изследвани поне 220 хил. души, за които личните лекари преценят, че са рискови.

В момента лечението на хепатит С, което е една от малкото тежки болести, които вече могат се излекуват окончателно, струва на здравната каса около 30 млн. лв. на година. Преди въвеждането на новата терапия преди три години НЗОК е плащала за лечение на последиците от хепатит С над 150 млн. лв. годишно, и то при положение, че ефект от лечението е имало едва при около 50% от пациентите.

От 2017 г. до момента са излекувани напълно над 3000 пациенти. За да се изпълни целта на Световната здравна организация заболяването да бъде изкоренено до 2030 г. в световен мащаб, в България трябва да се лекуват поне 5000 души годишно.

Защо има проблем

Заболяванията на черния дроб често протичат безсимптомно и завършват с цироза и рак на органа, като лечението им струва изключително скъпо. Колкото по-рано бъдат открити, толкова по-лесно се елиминират. Проблемът обаче е, че в момента здравната каса не покрива масовото изследване за болести на черния дроб, с изключение на един чернодробен ензим. Ако пациентите се съмняват, те могат да разчитат на безплатни изследвания в офисите на неправителствените организации или в регионалните здравни инспекции. В противен случай трябва да платят около 15 лв. за изследване. За сравнение, например за ХИВ се изследват безплатно 320-330 хил. души годишно.

Много сериозен проблем е и насочването на пациенти с открит хепатит С към лечение. Най-често това става при кръводаряване. Според сегашното законодателство обаче националните центрове не уведомяват пациента, че има заболяване, а изпращат писмо на личния му лекар. Заради невъзможността дарената кръв да се изследва с по-бързи тестове и в момента има случаи на заразяване с хепатит С при кръвопреливания за операция.

„В програмата е заложено да преодолеем сериозния проблем с късното оповестяване на пациентите“, коментира Силвана Лесидренска, председател на пациентската организация „ХепАктив“.

В момента поддържането на ниски нива на вируса на хепатит В, от който страдат 2100 пациенти, струва между 150 и 400 лв. месечно. В програмата засега не е предвидено възрастните, родени преди 1992 г., да бъдат ваксинирани срещу хепатит В. Дотогава ваксина за него не е имало и всички родени преди тази година са практически без имунизация срещу заболяването.

Край на болезнената процедура

При лечението на хепатит С съществува и още един сериозен проблем, който спира пациентите да търсят помощ навреме. В България, за да се започне лечение, което е с хапчета, пациентът първо задължително трябва да бъде приет в болница и да му бъде направена биопсия, която е болезнена и рискова процедура.

Въпреки препоръките на европейските и световните организации на гастроентеролозите това изследване не беше премахнато нито през миналата, нито през тази година. Вероятно обаче от следващата година то най-после ще отпадне, стана ясно от думите на проф. Антонов.

Той отбеляза, че досега то е било необходимо, за да се реши дали пациентът да взима лекарства за два или за три месеца. Пациентите обаче подозират, че причината е клиничната пътека за изследването, която е на стойност 1700 лв. Степента на увреждане на черния дроб обаче може да бъде доказана със специален скенер, а изследването с него струва 180-200 лв. Най-скъпият кръвен тест, който потвърждава степента на увреждане, е 400 лв.

Източник: Капитал