Пациентски организации настояват за законова възможност държавата да финансира част от дейността им

Трябва да има законова възможност държавата да финансира част от дейностите ни, каза за БТА председателят на Национална пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. По думите му пациентските организации са инициатори на различни скринингови програми, които по принцип би трябвало да са част от държавната политика, но държавата не плаща нищо за тях, нито подпомага дейността на организациите. Той обясни, че не става въпрос за финансиране на цялата дейност, а на тази, която произтича от закона, засягаща работата на национално представените организации.

За поредна година се опитваме да договорим с държавата европейски принципи на партньорство, допълни още Хасърджиев и подчерта, че министърът на здравеопазването е поел такъв ангажимент, но има отпор от страна на Министерството на финансите

Отговорностите на национално представените пациентски организации са сериозни, те излъчват представител в Надзорния съвет на НЗОК, дават становища по законопроекти, участват в различни комисии, добави още Хасърджиев. По света всички тези дейности са ангажимент и на държавата, която урежда финансирането, като целта е то да бъде публично и прозрачно.

Европейският пациентски форум получава годишно оперативно финансиране, като принципът там е, че 80 процента от средствата, необходими за оперирането на организацията, се предоставят от европейските институции, а до 20 на сто се кофинансират от различи други източници, включително и от фармаиндустрия, посочи още Хасърджиев. По този начин се гарантира независимостта на пациентските организации, както и това, че съответните институции имат партньор, с който заедно разработват план за дейности от обществен интерес и е нормално тези дейности да бъдат финансирани с обществени средства, добави той.

източник: БТА