Пет са вече болните от морбили у нас

Пет са вече случаите на морбили в България. Това каза пред Нова ТВ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Вторият случай на 3 годишното дете се потвърди вчера в Националната референтна лаборатория. Вчера излезе резултата – положителен е . Това е детето, което е в Инфекциозна болница.  Не коментирам защо не е ваксинирано. Освен това вчера в Референтната лаборатория бяха доказани три случая на деца между 1 и 2-годишна възраст с морбили. Те в момента лежат в отделението в болницата на Гоце Делчев“, коментира проф. Тодор Кантарджиев.

И трите деца са от малките населени места около град Гоце Делчев.

Другите два случая са на деца, които са на 3-4 месеца.

Кантарджиев призова личните лекари да положат повече усилия за информиране на родителите за опасността от болестта. По думите му има няколко неща, които е необходимо да се направят.

„Първо всички лични лекари да си направят една хубава сметка – деца, които не са ваксинирани, защото тези, които са над 1-годишна възраст трябва да са ваксинирани, веднага да бъдат ваксинирани. Второ – да се мобилизират т.нар. „здравни медиатори” –това са 150 образовани човека от ромски произход, които правят връзката между здравните и други власти и местно о население. На майките от ромски произход като се каже, че в Румъния по-миналата година имаме 60 умрели деца, които не са ваксинирани – отиват и си ваксинират децата”, коментира проф. Тодор Кантарджиев.

Той припомни, че през 2010г. – 2011г. в България е имало множество случаи на заболели деца, въпреки огромния ресурс, който тогава е похарчила държавата.

„Най-опасно е за неваксинираните деца, които са по-малки от 1-годишна възраст. Опасно е за малките деца, които са неваксинирани и са над 1-годишна възраст. За възрастните не е толкова опасна тази инфекция”, кометира още проф.Тодор Кантарджиев.

Източник: www.zdrave.net