Пишат нов модел за 24-часовите дежурства на джипита

Нов модел, който да осигурява на пациентите 24-часова първична медицинска помощ от джипита, трябва да предложи сформирана от здравния министър Кирил Ананиев работна група.

Тя включва експерти от здравното министерство, НЗОК и лекарския съюз, включително и от сдружението на общо-практикуващите лекари.

До юни друга работна група пък трябва да подготви конкретни предложения за намаляване на административните дейности на джипитата, става ясно от прессъобщение на МЗ.

Това са двете основни искания на общопрактукуващите лекари, които в понеделник излязоха на втори протест, за да поискат промяна на тези изисквания.

Сега джипитата са задължени да бъдат на денонощно разположение, което могат да осигурят чрез дежурен кабинет на групова практика чрез сключен договор с друго лечебно заведение или кабинет за първична помощ, чрез договор с лечебно заведение с разкрит филиал на спешна помощ и др.

Потребителската такета за преглед пак да се обвърже с минималната работна заплата, както беше до 2012 г., искат още лекарите. Те настояват да е 5,10 лв.