Плевен стана част от кампанията „Поглед към доброто“

Плевен стана част от кампанията „Поглед към доброто“, която се организира от сдружение „Аутизъм днес“. Гост лекторите са известни на обществото имена, а общото между тях е, че имат и поне една благотворителна кауза, която подкрепят и подпомагат.

Целта на кампанията е намиране на себе си и посоката на кариерното развитие у подрастващите, както и възпитание в добро.

С учениците ще разговаряха утвърдени специалисти в различни области – финансистът и общественик Владимир Каролев, изпълнителният директор на голяма международна компания Ираван Хира и банкерът Левон Хампарцумян. Общото между тях е, че работят и за благотворителни каузи.

Такива срещи сдружението проведе в София, а за първи път се проведоха и в Плевен.

„По този начин учениците намират себе си“, каза Владислава Цолова, председател на сдружението „Аутизъм днес“, в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Развиват се кариерно и в същото време ги възпитаваме в добро, без да им размахваме пръст, да им казваме бъдете добри към децата със специални потребности, на децата с увреждания помагайте. Защото като се размахва пръст дори на възрастен, да не говорим за подрастващ, обикновено ефектът е обратен“, добави тя.

Сдружението „Аутизъм днес“ създаде в Плевен и единственият за Северна България Център за деца с аутизъм. Започна и лятно училище.

„В Плевен, както и в София специалистите получават насоки ежемесечно. Идва супервайзърката им по поведенчески анализ Дина Сингър, която е американка, практикува в Израел. Всеки месец по четири дена е в България, от които два е в Плевен. Наблюдава децата, прави нови оценки.“, коментира още г-жа Цолова.

Предстои изграждането на Център за деца с аутизъм в Бургас.