Подновява се договорът с Виена за белодробни трансплантации за българи

Това е най-изгодното решение и като цена, и като разстояние, смята експертът Стефан Тамбуев.

Подновяваме договора с Виена за белодробни трансплантации за български граждани от тази година. Това заяви в „Тази сутрин” председателят на
Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация Стефан Тамбуев.

До седмици би трябвало да се възстанови договора с АКХ-Виена, добави той. Това е чрез Министерството на здравеопазването. Според него това е най-изгодното решение и като цена, и като разстояние.

Тамбуев коментира и случая на Краси, който не дочака белодробна трансплантация и загуби битката за живота си месец преди 18-ия си рожден ден. „С Краси се занимаваше лично Наталия Маева от ръководството на Национална пациентска организация, тя е зам-председател и при нас. Натали използва връзките, които имаше и осигури важна медицинска екипировка. Тя имаше нагласата да говори директно за Краси с проф. Валтер Клепетко, но той тогава обяви, че от тази година възстановяват белодробните трансплантации за български граждани във Виена”, коментира председателят на Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация. Според него е трябвало още през 2017 г. да се продължи договора с Виена, но заради тежка бюрокрация това не се е случило.

Краси страдаше от рядко генетично заболяване. Последните месеци от живота си момчето беше свързано с кислороден апарат. От миналия май е в листата на чакащите, но попадна в задънена улица – в България не се правят белодробни трансплантации, а държавата не изпраща български пациенти в чужбина повече от година.

източник: btvnovinite.bg