Показаха първото 3D принтирано сърце

Учени в Израел показаха първото в света 3D-принтирано сърце от човешка тъкан и съдове, като го обявиха за „голям медицински пробив“, който подобрява възможностите за трансплантации, съобщава „Франс прес“. То е приблизително с размерите на заешко сърце.

Това е „първия път, когато някой, някъде успешно е проектирал и принтирал цяло сърце, изпълнено с клетки, кръвоносни съдове, вентрикули и камери“, заяви ръководителят на проекта Тал Двир от Университета в Тел Авив. Според него в миналото има успешни опити в 3D принтирането на структурата на сърцето, но не и с клетки и кръвоносни съдове.

Учените обаче признават, че остават много предизвикателства, преди напълно да заработят 3D-принтираните сърца, готови за трансплантация на пациенти. Изследователите трябва да научат принтираните сърца „да се държат“ като истински. След това те планират да ги трансплантират на опитни животни, уточни Двир.

„Може би след 10 години ще има принтери на органи в най-добрите болници по света и тези процедури ще се провеждат рутинно“, коментира ученият. Той обаче каза, че болниците най-вероятно ще започнат с по-прости органи от сърцето.

Източник: www.clinica.bg