Поп звезди пяха на една сцена по повод Световния ден за борба с хепатита

На 28 юли 2015 г. в София бе отбелязан Световният ден за борба с хепатита с концерт, организиран от пациентските сдружения „ХепАктив“ и „Хепасист“. Събитието се състоя в столичния Южен парк и събра на една сцена част от най-обичаните български поп изпълнители. Любимците на публиката – Поли Генова, Прея, група Торнадо и DJ Marten, подкрепиха с гласа си болните от хепатит С и застанаха зад кампанията „841 гласа за хепатит С“.По време на концерта бяха изследвани безплатно 102 души, като бяха отчетени два положителни резултата за хепатит B и един за хепатит C. Всички желаещи получиха безплатни информационни материали за заболяването, както и консултации за превенцията и лечението на опасните вируси.

Над 1000 души взеха участие във Фейсбук инициативата „841 гласа. За всеки изгубен живот – 1 глас“, имаща за цел да събере поне 841 души, които да подкрепят болните от хепатит С, дарявайки профилната си снимка. Беше направена карта със събраните снимки.
Целта на кампанията „841 гласа за хепатит C” е да алармира обществото, че по данни на Световната здравна организация, всяка година 841 души в България губят живота си вследствие на коварното заболяване. Кампанията отправя посланието, че ранната диагностика и навременното лечение могат да променят тази статистика.

Концертът започна с мащабен флашмоб, при който над 50 души сформираха огромна жълта буква С. Буквата е символ на борбата срещу хепатит С и на всички страдащи от опасната болест. Целта на флашмоба бе да привлече вниманието на хората към последствията, до които може да доведе игнорирането на този пробем, както и да им напомни, че никой не е застрахован от заразяване със смъртоносния вирус.

На концерта бе изпълнена и тематичната песен „Happiness“, която Джон Лоутън и д-р Милен Врабевски посветиха на болните от хепатит С в България. Водещ на събитието бе DJ Marten, който представи и своята ремиксирана версия на песента. Популярният български DJ заедно със всички поп звезди, взели участие в концерта, призоваха гостите на събитието да се грижат повече за здравето си и да се изследват превантивно за хепатит С.

За Световния ден за борба с хепатита, организаторите получиха поздравителен адрес от г-н Димитър Главчев, зам-председател на Народното събрание, както и от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, в което е посочено, че „хепатит C е един от приоритетите на ръководството на Министерство на здравеопазването“.

*Безплатните изследвания за хепатит B и C се проведоха с подкрепата на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ към Министерство на здравеопазването