По-малко ваксини за децата, безплатна грипна за пенсионерите

Промени в имунизационния календар инициира през август Министерството на здравеопазването. Проектът за изменение на Наредба 15, публикуван за 14-дневно обществено обсъждане, предвижда:

– Намаляване приемите на основна имунизация на пневмококова конюгирана ваксина от три на два при деца до 6-месечна възраст;

– Отпадане на проба Манту и реимунизация срещу туберкулоза при деца на 11 г.;

– Въвеждане на реимунизация срещу коклюш при деца на 12-годишна възраст.

Срокът за обществено обсъждане е 14-дневен заради необходимостта от навременно изготвяне от НЗОК на указания относно реда за предписване, отпускане и получаване на грипни ваксини и последващите дейности, с цел навременно стартиране провеждането на имунизации и постигане на имунизационен обхват съобразно заложения в Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г. за целевата група на лица на и над 65 г. с ваксини, осигурявани с публични средства.

Д-р Иван Вецев, експерт „Достъп до лечение“ към Националната пациентска организация, разяснява кои от новите промени в имунизационния календар ще са важни не само за децата ни, но и за по-възрастните пациенти, още тази есен.

Кликнете ТУК, за да чуете цялото интервю на д-р Вецев по БНР.

Източник: www.bnr.bg