По повод Световния ден за борба с артрита, пациенти предизвикват НЗОК

На днешния 12 октомври отбелязваме Световния ден за борба с артрита. По този повод Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА) и Българско сдружение на болните от болест на Бехтерев ще представят специално изработени ревматоидни ръкавици. При слагането им те карат здравия човек да почувства истински проблемите на болните от ревматични заболявания.

На 12 октомври от 16:00 ч. в сградата на НЗОК, пациенти с ревматични заболявания ще поканят Надзорния съвет на НЗОК да пият кафе заедно по повод Световния ден за борба с артита.

Световният ден за борба с артрита се отбелязва с цел повишаване на информираността сред медицинските среди, хората с ревматични заболявания и широката общественост. За пръв път на тази дата през 1996 г. хората с ревматични и мускулно-скелетни заболявания се събират, за да бъде чут гласа им. По света артритните заболявания са най-голямата група хронични болести, като само в Европа от тях страдат 120 млн. души. Сред най-често срещаните са ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, псориатичен артрит, подагра.

Въпреки че този ден е повод за поздравления по света, у нас пациентите го отбелязват, изпълнени с разочарование. Днес те още веднъж ще повдигнат въпроса за новите критерии, касаещи биологичната терапия, които на практика ги оставят без лечение. Въпреки обещанията на НЗОК, че никой няма да остане без медикаменти, всеки ден има пациенти, на които се отказва биологична терапия заради административни недоразумения. От НЗОК са обяснили, че има неща в новите критерии, които трябва да се дообмислят- например задължителната диспансеризация на пациенти с ревматоиден артрит, която е невъзможна, защото заболяването не фигурира в Наредба 39 за диспансеризацията. Докато Касата обмисля въпроса вече близо 3 месеца, всеки ден десетки болни остават без адекватно лечение. Във времето, в което се провеждат различни срещи, работни групи и обсъждания в НЗОК, на практика от РЗОК връщат, отлагат и отказват лечение на десетки пациенти. Въпреки молбите ни за гратисен период до изясняване на позициите на НЗОК, вече 3 месеца важат критерии, които всички оценяват като недомислени, несъгласувани и неработещи, казват от двете пациентски организации.

източник: medicalnews.bg