По повод 2 ноември – Световния ден на витамин D, фондация „МС Общество – България“ стартира информационна кампания

На 2 ноември е Световният ден на витамин D. Във връзка с отбелязването му, фондация „МС Общество – България“ организира информационна кампания под надслов „Дефицитът на витамин D – опасност за здравето“, насочена не само към пациентите, но и към широката общественост. Кампанията цели да популяризира ползите от приема на витамин D и да изтъкне важността на ролята му за поддържане здравето на целия организъм, както и да очертае проблемите и рисковете, до които може да доведе дефицитът на този жизненоважен витамин.

В рамките на кампанията представители и доброволци на фондация „МС Общество – България“  ще раздават информационни материали пред Софийски университет „Св. Климент Охридски“ до входа на метростанцията и ще запознават минувачите с важността на витамин D за правилното функциониране на целия организъм. Партньори на инициативата са медико-диагностични лаборатории, които през целия месец ще извършват изследвания на нивото на „слънчевия витамин” на преференциални цени, а друг партньор по програмата ще осигури на всички желаещи големи отстъпки при закупуването на хранителни добавки, вкл. витамин D (повече информация за възможностите можете да видите на http://msobg.org/ и във Фейсбук).

За витамин D

Така нареченият „слънчев витамин“ е мастноразтворим стероиден хормон, който подпомага абсорбцията на калция в червата и поддържа адекватни серумни концентрации на калций и фосфор. Той повлиява над 200 гена, участва в модулацията на клетъчния растеж, в нервномускулната и имунна функция и намалява възпаленията в организма. Витамин D играе роля в превенцията и лечението на редица заболявания като: рахит, остеопороза, диабет тип 2, поне 14 вида рак, сърдечносъдови заболявания, невропсихиатрични разстройства, инфекциозни и автоимунни заболявания и др.

До какво може да доведе дефицитът на витамин D?

Дефицитът на витамин D е проблем от световен мащаб, засягащ над 1 милиард души, като на места процентът на засегнатите варира между 70-90%. Причините за недостига на този жизненоважен витамин се коренят най-вече във все по-малкото излагане на слънце, по-затворения и заседнал начин на живот, наднорменото тегло, замърсяването на въздуха, застаряващото население, географския фактор. В България близо 80% от населението има недостиг на витамин D, като проблемът е по-ясно изразен сред женския пол и се среща по-често в големите градове.

Симптоми при недостиг на витамин D

Недостигът на витамин D може дълго време да остане скритSettings и пренебрегван, като по този начин се увеличава рискът от сериозни заболявания като диабет тип 2, рак, сърдечносъдови заболявания, невропсихиатрични разстройства, инфекциозни и автоимунни заболявания и др. Симптомите при недостатъчност на витамин D могат да се проявят в: често боледуване, умора, криви и чупливи кости, загуба на плътност в тях и болки, депресия, бавно зарастване на рани, косопад, болка в мускулите.

Двете най-важни форми на витамин D са витамин D3 (cholecalciferol), който представлява около 80% от общото количество и се произвежда в тялото при огряване на кожата от ултравиолетовите лъчи, а другата важна форма е витамин D2 (ergocalciferol), който представлява около 20% от общото количество и се доставя чрез храни и добавки. Витамините D3 и D2 се транспортират в черния дроб, където се хидроксилират до образуването нa метаболитa 25-хидроксивитамин D – 25(OH)D, познат също като калцидиол. Именно калцидиолът е основният индикатор за определяне на цялостния статус на витамин D в човешкия организъм.

Източници на Витамин D

Човек може да си набави необходимото количество витамин D най-вече чрез излагане на слънце, така че ултравиолетовите лъчи да докосват кожата оптимално. Ефектът е най-силен, когато и слънцето е най-силно. Богатите храни на витамин D са мазните риби, млечните продукти, яйченият жълтък, черният дроб и гъбите.

Витамин D и множествената склероза

Витамин D играе роля и при автоимунното заболяване множествена склероза (МС), което е едно от най-често срещаните заболявания на централната нервна система, засягащо предимно хората на възраст между 20-40 години. България попада във високорисковите европейски зони по заболеваемост от МС. В одобрения Национален консенсус за лечение на МС за 2018 г. се препоръчва на пациентите да приемат витамин D. Изследвания доказват, че нивата на витамин D влияят на риска от възникване на МС, също и че тези нива са най-ниски, когато болните от МС са в пристъп.

И български невролози изследват влиянието на витамин D при МС, като провеждат тестове и участват в международни проучвания.

По случай Световния ден на витамин D, фондация „МС Общество – България“ проведе интервю с невролога проф. Мария Манова, която е водещ експерт в областта на МС и д-р Георги Славов. Двамата са автори на монографията „Множествена склероза – имуномодулиращ потенциал на витамин Д“. Интервюто можете да прочетете на страницата на фондация „МС Общество – България“ на 2 ноември: http://msobg.org/.

За фондация „МС Общество – България“

Фондация „МС общество – България” съществува от 2002 г. и със своите клонове в страната работи за създаването на жизнена среда, съдействаща за социалната адаптация и реинтеграция на българите с множествена склероза (МС) и миастения гравис (МГ). Фондацията е дългогодишен член на Европейската платформа за множествена склероза (EMSP) и се стреми да информира пациентите за актуалните здравни тенденции, както и за всички нормативни промени, които касаят лечението, рехабилитацията и социалната адаптация.

Фондацията провежда застъпнически кампании с цел подобряване условията и възможностите за достъп до здравни и социални услуги в България и реализира проекти за физикална и психосоциална подкрепа на болните. През годините организацията е утвърдила и поддържа добри партньорски отношения с центровете за диагностика, терапия и оценка на ефективността на лечението на множествена склероза в София и страната и чрез своите активности оказва ежедневна подкрепа на пациентите и техните близки.

Кампанията се осъществява с подкрепата на: