Предлагат чужди лекари да идват у нас, вместо да пращаме болни деца в Европа

При подадено заявление във Фонда за лечение на деца в чужбина, вече ще се прави преценка дали не е по-добре да се организира и финансира идването на чужди лекари у нас, вместо българчетата и техните родители да ходят в западни клиники. Това предвиждат в проектопромени в Правилника за дейността и организацията на работата на Фонда, публикувани на страницата на здравното ведомство за обществено обсъждане. Такава заявка даде още при избирането му за управител на НЗОК д-р Дечо Дечев, който дори поиска структурата да е под шапката на Касата или Министерски съвет.

„С тази промяна от една страна ще се създадат условия децата да бъдат лекувани в страната от високо квалифицирани чуждестранни специалисти, с преодоляване на затрудненията и неудобствата, породени от транспорта и пребиваването на детето и придружителя му в друга държава, а от друга страна ще се създадат условия за повишаване капацитета на здравната система в страната ни за лечение на състояния при децата, за които няма към настоящия момент достатъчно познания и опит“, пише в мотивите към проекта.

Друга промяна пък предвижда директорът на Център „Фонд за лечение на деца“ да може да сключва споразумение за съвместно възлагане на обществените поръчки с министъра на здравеопазването, за доставка на медицински изделия, високоспециализирани медицински апарати и уреди за индивидуална употреба. В тези случаи техническите спецификации за съответните изделия, апарати и уреди ще се изготвят от Фонда. Вече няколко пъти имаше проблеми при осигуряването на медицински изделия за болни дечица, въпреки че бяха одобрени за финансиране от Фонда. Именно това е причината за предлаганата от МЗ промяна относно провеждането на търговете.

„Причините за разработване на проекта на Правилник са свързани с необходимостта от подобряване на организацията и преодоляване на констатирани затруднения в дейността на Фонда“, обясняват още от здравното ведомство. Новият правилник идва дни след куп рокади в ръководството на Фонда, Обществения съвет, както и в Управителния съвет.

източник: skener.news