Приключи кампания за изследване на тиреоидната щетовидна жлеза.

Над половината от хората, прегледани в рамките на двуетапната кампания за отбелязване на Международната информационна тиреоидна седмица 2014 г., имат проблеми с щитовидната жлеза

Над 54% от прегледаните приблизително 3000 човека в рамките на двуетапната кампания за отбелязване на Международната информационна тиреоидна седмица 2014 г., са с отклонения от нормалните функции и структура на щитовидната жлеза. Обезпокоителните резултати показват, че по време на скрининговите прегледи са установени над 36% ново диагностицирани случаи, а 18% са хората с вече установен проблем, които са искали да им бъде проверено състоянието.

Инициативата се реализира от Национална пациентска организация и Сдружение ВИОМ, с подкрепата на специалисти ендокринолози от 28 града на България – София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Сливен, Първомай, Карлово, Казанлък, Троян, Бургас, Елхово, Раднево, Мадан, Кърджали, Монтана, Луковит, Бяла, Русе, Силистра, Ловеч, Добрич, Шумен, Самоков, Дупница, Кюстендил, Благоевград, Сандански и Петрич.

Кампанията се реализира на два етапа през 2014 г. – май-юни и октомври-ноември. Тя имаше за цел да се повиши информираността на обществото за заболяванията на щитовидната жлеза, значението на ранното диагностициране, както и популяризирането на идеята за навременната профилактика и изследване на щитовидната жлеза, която е отговорна за нормалното функциониране на всички органи и системи в човешкото тяло.

Щитовидната жлеза представлява малък, подобен на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който произвежда т. нар. тиреоидни хормони, които са жизнено важни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма. Малки промени в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да доведат до големи поражения на други органи и системи – сърдечносъдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервнопсихически проблеми и др.

Кампанията се осъществява с подкрепата на Мерк и МеркСероно.