При прием в болница ще ни дават карта за донорство

При прием в болница вече ще получаваме карта за донорство – в нея ще се подписваме, ако сме съгласни при смърт органите ни да бъдат трансплантирани. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев. Той обяви още, че съвсем скоро ще стартира кампанията „Да за живот“ в подкрепа на донорството, която ще продължи до 2030 г.

„Тази карта няма да има юридическа стойност, но ще помогне на близките на починалия да вземат решение дали да дарят органите му“, обясни Ананиев. В момента у нас донор може да бъде всеки, който изрично не е посочил отказ, но на практика при смъртен случай се иска съгласието на близките.

Освен в болниците, до края на този месец такива карти ще можем да получим и в кабинетите на джипитата, аптеките и районните здравни каси. В момента се печатат 50 000 бройки от донорските карти, добави здравният министър. Той призна, че страната ни е на опашката в Европа по донорски ситуации – 2,28 донора на 1 млн. население, докато в страни като Австрия, Чехия,  Словения, Италия, Унгария, Ирландия, Швеция и Финландия имат между 16 и 25 донора на 1 милион население.

Кампанията „Да за живот“ ще включва още обучение на координаторите по донорство, подобряване на организацията на трансплантационния процес в болниците, както и популяризиране на темата сред обществото.

„33 лечебни заведения у нас имат удостоверения за поддържане на донори в мозъчна смърт, а 7 болници могат да правят трансплантация на органи. Въпреки това през миналата година у нас са направени едва 16 трансплантация от трупни донори. Надявам се до края на 2020 г. да бъде направена и първата белодробна трансплантация у нас, след периода на обучение на нашите специалисти в чужбина“, каза още министър Ананиев.

И докато МЗ се опитва да „събуди“ обществото за донорство, от началото на тази година в страната са реализирани едва 5 донорски ситуации, при които са били спасени девет българи – по четирима са получили нови бъбреци и черен дроб, а на един е присадено сърце.

Източник: Скенер.нюз