Пробив: Учени използваха ХИВ-вируса за лечение

Американски учени са използвали ХИВ, за да направят генна терапия, която е излекувала осем деца с тежка комбинирана имунна недостатъчност. Терапията е била разработена в Тенеси, а пациентите са лекувани в детските болници в Мемфис и Сан Франциско, съобщава Би Би Си.

Бебетата, родени с малко или никаква имунна защита, вече имат напълно функционална имунна система. Нелекуваните деца с този проблем трябва да живеят в напълно стерилни условия и са изложени на висок риск от ранна смърт.

Генната терапия включва събиране на костния мозък на бебетата и коригиране на генетичния дефект в ДНК-то им скоро след раждането им.

„Правилният ген – използван за фиксиране на дефекта – беше вмъкнат в променена версия на ХИВ-вируса, а повечето от бебетата са бяха изписани от болницата в рамките на един месец“, заявиха авторите на изследването. По думите им в момента излекуваните деца дори ще бъдт ваксинирани, защото имунната им система вече е способна да изработи защита срещу инфекциите.

Източник: skener.news