Проблемът е в липсата на регистър на пациентите с хепатит

Като пациент с хепатит съм потресена от престъпната схема и начина, по който е източвана здравната каса на гърба на болните, заяви Силвана Лесидренска, председател на пациентското сдружение „Хепактив“.

Ние пацентите се борихме две години, за да имаме достъп до това лечение и в един момент да се разкрие такава съществуваща схема, за нас е абсолютно необяснимо как е допуснато. Надяваме се НЗОК да се самосезира и да спре подобни случаи, а компетентните органи да си свършат работата, за да бъдат наказани виновните за това престъпление, допълни Лесидренска.

Тя обясни, че самата процедура за отпускане на скъпоструващото лекарство е много сложна и коства много на болните. По думите й пациента първо трябва да постъпи в специализирана клиника, да получи протокол, който се издава от специализирана комисия.

В страната има 13 специализирани комисии. След като комисията издаде протокол, той се одобрява от НЗОК и се връща в регионалните структури. Протоколите се издават за срок от 3 месеца, при по-тежка диагноза срокът може да е 6 месеца. За нас е необяснимо как в случая протоколите са дублирани, рецептите са издавани два пъти за един и същ човек. Веднъж касата да плати за реално получено лекарство и втори път да плати на измамниците, коментира Лесидренска.

За мен големият проблем е и как данни на пациенти се „размятат“ и как се допуска да се борави с информация за болни от лица, които нямат право на това. Защо няма процедура, която да гарантира сигурността и анонимността на пациентите?.

Лесидренска съобщи за друг сигнал, който преди време е постъпил в организацията и за който са сезирани органите. По думите й пациенти са сигнализирали, че в дадени аптеки получават отворени опаковки на медикаменти за хепатит С, а при проверката се е оказало, че лекарствата са подменени.

Ако пациентите не бяха внимателни и не бяха сигнализирали, то най-вероятно болните вместо лекарство за хепатит щяха да получат аспирин, заключи Лесидренска.

Тя допълни, че след намесата на компетентните органи пациентите са получили оригиналните лекарства.

Източник: bnr.bg