Проблем с недостига на йод 131 поставя в риск лечението на пациенти с карцином на щитовидната жлеза. Това стана ясно по време на заседанието на парламентарната здравна комисия днес от въпрос на депутата от „Възраждане“ Маргарита Генчева.

Днес в комисията бе проведен блиц-контрол на здравния министър, по време на който Генчева изложи проблема и попита д-р Асен Меджидиев как ведомството му е решило ситуацията с доставките.

Народната представителка даде пример с операция, извършена в последните месеци от годината и започнало лъчелечение месеци по-късно поради липса на необходимия препарат, което в повечето случаи, припомни тя, води до разсейки.

В отговор д-р Меджидиев информира, че в Министерството на здравеопазването е постъпил сигнал от лечебни заведения за неосъществени доставки в края на март 2023 г., след което ведомството изпратило запитвания както до търговеца на едро, с който е сключен договорът за доставка на йод 131, така и до производителя. Впоследствие станало ясно, че доставките не са извършени заради проблем при производителя на препарата, при който той не е произвеждан в рамките на няколко дни заради липса на активно вещество.

„Неизвършените доставки са реализирани през април, като всички лечебни заведения, които са имали планирана доставка, са били своевременно уведомени с писма и молба за насрочване на нова дата съгласно възможностите на производителя“, обясни министър Меджидиев. В добавка той каза, че от септември 2022 г. е започнала профилактика на реактора на производителя, която била планирана, но трябвало да приключи до февруари 2023 г. Поради „независещи от тях причини“ обаче периодът е удължен до юни 2023 г., информира той.

„Това забавяне е причина за настоящия недостиг на радиоизотопи“, обясни д-р Меджидиев, като обаче уточни, че въпреки това производителят е осигурил резервни доставки от два алтернативни източника, които да покрият производствения му капацитет.

„Съгласно последната налична информация в МЗ през май 2023 г. са планирани три доставки, като две от тях вече са направени на 2 и 19 май, а третата на 26 май е в процес на обработка на документи и ще бъде осъществена утре“, каза още здравния министър. От думите му стана ясно също, че в момента МЗ е в процедура по сключване на договор за доставка за 2023 г. на калиев йодид в перорална форма, като в момента текат сроковете за обжалване на обществената поръчка, които изтичат на 20 май. „При сключването на договор с изпълнителя в началото на юни, най-ранната възможна доставка от тяхна страна към лечебните заведения би била в средата на юни“, каза Меджидиев и увери, че МЗ е потърсило отговорност за забавената доставка и по договора се дължат неустойки.