Проф. Григор Димитров: Наложителна е радикална промяна в здравния модел на страната

„Наложителна е радикална промяна в здравния модел на страната, за да може той да отговори на изискванията на българските граждани и работещите в системата на здравеопазването“, заяви за Радио „Стара Загора“ проф. Григор Димитров, член на Надзорния съвет на НЗОК.

Той допълни, че няма рецепта и панацея изведнъж да се промени системата. Първо, според проф. Димитров, трябва да се промени размерът на здравната вноска. В България внасяме по 8% здравна вноска, а в останалите държави от ЕС тя е между  11 и 14%. „От друга страна, вноската за голяма част от населението, което се осигурява от държавата – деца, пенсионери, социално слаби, военни и др., е от порядъка на 19-20 лева, което е крайно недостатъчно, за да се осигури качествено здравеопазване.

Доплащането на българите за здравни услуги е остър недъг за нашето здравеопазване. То достига 50% от общите средства за здраве, при средно 10-15% в страните от Европейския съюз. Тази политика поставя в много неравностойно положение голяма част от хората у нас. По същество, голяма част от тях нямат достъп до здравеопазване, предвид възможностите, с които разполагат“, уточни проф. Димитров.

Според него е очевидно е, че и средствата, с които НЗОК разполага, не се изразходват по най-добрия начин. В страните от ЕС разходите за лекарства са около 15-20% от целия бюджет на техните здравни каси. У нас НЗОК заплаща за лекарства около 30% от парите за здраве. Разходите за болнична помощ са 50% от парите на НЗОК. В страните от ЕС те са между 25 и 35%.

„Трябва с предимство да се финансират онези лечебни заведения, които оказват най-качествената медицинска помощ. Също така, трябва да се отделят повече пари за доболнична помощ и за профилактика на здравето.

Нужно е всички партии да се обединят и с консенсус да решават проблемите на здравеопазването, защото те трябва да бъдат приоритет. В последните години здравеопазването не е приоритет на правителствата у нас. Средствата, които отделяме за здраве, са много ниски. Но при сегашните проблеми в системата не е добре да се наливат големи пари в нея, защото е очевидно, че колкото и да наливаме, те няма да стигнат. Ние трябва да имаме визия за развитие на здравеопазването за следващите 10-15 г. и да работим по нея, а не да се решават възникналите проблеми на парче“, допълни проф. Димитров.

Източник: www.zdrave.net