Проф. Емил Паскалев: В листата на чакащи за бъбреци трябва да има над 10 000 души

Фактите са доста обезпокояващи от медицинска гледна точка, тъй като този поток на донори е свързан с неспазване на правила за добра клинична практика в рамките на бъбречната трансплантация, което води до недобри резултати”. Това каза началникът на Клиниката по нефрология и трансплантация към УМБАЛ „Александровска” проф. Емил Паскалев пред Нова телевизия по повод ареста на четирима души за участие в схемата с трафик на органи. От задържаните двама са организатори на схема за набиране на донори на бъбреци, които били продавани на тежко болни наши сънародници. Донорите получавали по 10 000 евро за бъбрек, а тежко болните плащали по около 60 000 евро. 25 000 евро били за самата операция в Турция, стана ясно още след ареста.

Според проф. Паскалев възможната причина за наличието на подобен трафик на органи е липсата на достатъчно бъбречни трансплантации у нас. „В тази причина влиза и липсата на донори. Т.е. рейтът на трансплантации трябва да бъде от европейски характер – от порядъка на 25 на около 1 милион население за една година. В този брой влизат и трупни, и живи, като делът на трупните трябва да е разбираемо по-голям. в България това никога не се е случвало. „Най-много в рамките на една година сме имали около 12 на 1 милион души. Обикновено сме с около 3 до 5 на милион”, каза още той.

Проф. Паскалев подчерта, че към момента в листата на чакащи за бъбречна трансплантация са около 1050, но на базата на данните, които имаме, те трябва да са 10 пъти повече, т.е. над 10 000 души.

„В България винаги е имало много малка разлика между живото донорство и трупното донорство. Трябва трупното донорство да бъде много повече, отколкото се прави в момента”, каза още проф. Паскалев.

Източник: Здраве.нет