Проф. Иво Петров: Имаме около 30 случая годишно с белодробна емболия

Белодробната емболия е предотвратимо състояние. Хората, които има проблем с циркулацията на кръвта, най-вече в долните крайници, трябва задължително да пият антикоагулант и по този начин може да бъде предотвратено образуването на тромби. Дълбоката венозна тромбоза и белодробната емболия са двете страни на една и съща монета. Т.е., когато има дълбока венозна тромбоза има повече от 50% вероятност да има миграция на тромба, което се превръща в тромбоембол.

Това каза пред Zdrave.net проф. Иво Петров. Миналата седмица кардиологът от Аджъбадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център спаси живота на д-р Мариян Тодоров – анестезиолог от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

„Случаят беше класически. В репортажите имаше малко героика. Всеки пациент за нас е важен, ние за това сме се клели. Той е има някакви не много големи симптоми в предходните 7-8 дни и в деня, когато е диагностициран от колегите с образно изследване, е била тежката симпоматика. Това явно е бил поредният епизод на емболия, която е блокирала голяма част от циркулацията. Беше относително масивна емболията, макар и не в най-драматичните си форми“, каза проф. Петров.

Той подчерта, че извършената интервенция е рутинна за болницата. „С катетър базирана методика фрагментирахме тромба и направихме инфузия на фибринолитик, медикамент, който допълнително разгражда тромбите директно в самия тромб. Подобрението беше незабавно. Налягането в белия дроб, което беше много високо поради повишеното съпротивление, падна и съответно веднага се подобри и сатурацията – снабдяването на кръвта с кислород, което е белег на възстановената циркулация. Падна и сърдечната честота, което също е белег, че кръвта се оксидира вече добре и не е нужно сърцето толкова често да се съкращава, за да осигурява толкова кислород на тъканите“, каза проф. Петров.

„Всички ние не си обръщаме достатъчно внимание. Тъй като колегата е изключително опитен анестезиолог и е бил нужен на екипа, е извършвал професионалните си задължение като е омаловажил собствените си оплаквания. Смятал е, че просто е настинал“, допълни той.

Проф. Иво Петров поясни, че болницата, в която работи има прекрасно сътрудничество с УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. „Както ние им изпращаме пациентите, които са за невроинтервенции, така и те ни изпращат тези, които са за съдовите екипи. Така трябва да бъде, тъй като това е специфична дейност. Относително често идват такива случаи при нас. Ние сме един от центровете, които правят катетър базирана фибролиза и имаме приблизително около 30 случая на година“, каза проф. Петров.

Източник: Здраве.нет