Проф. Петко Салчев е новят шеф на НЗОК

Парламентът избра проф. Петко Салчев за управител на НЗОК. За него гласуваха 108 депутати, един беше „против“, а 48 се въздържаха. Кандидатурата на проф. Салчев беше издигната от ГЕРБ. От трибуната той заяви, че веднага ще се заеме с финансовото преструктуриране на касата, за да отговори на предизвикателството КОВИД-19.

„Имам над 30 г. експертен опит в областта на общественото здраве. Непрекъснато получавам актуална информация във връзка с Covid-19. Няма да развивам дългосрочна програма, а от днес с Министерството на здравеопазването ще впрегна всичките си усилия за финансово преструктуриране на касата, за да отговорим на това предизвикателство“, обясни пред народните представители проф. Салчев.

Кандидатурата му беше подкрепена от здравния министър Кирил Ананиев. „С проф. Салчев сме работили в продължение на десетилетие в най-различни институции, имали сме съвместна работа. С него имаме много общи виждания в здравния сектор и и нещата, които трябва да се случат оттук нататък“, каза министърът. По думите му проф. Салчев е добър администратор, диалогичен човек, който може и знае как да провежда определена политика. „Това ще го докаже веднага след постъпването му на този пост. Убеден съм и разчитам на него“, добави Ананиев.

От БСП обявиха, че се „въздържат“ не защото са против кандидатурата, а защото е трябвало предварително да бъде променет статута на управитела на НЗОК. „В едно предишно време един от тогавашните управители на НЗОК така и не разбра кой е неговият принципал и се луташе между Народното събрание и министъра на здравеопазването. Ние считаме, че неоснователно институцията „Управител на НЗОК“ е подценена. Той трябва да има възможността да взема съществени управленски решения. Естествено, да отговаря за тях и да може да ги реализира. Затова според нас трябваше предварително да променим статута“, аргументира решението на групата доц. Георги Йорданов.

Депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов беше по-драманичен в изказването си. „Денят 13-ти, петък, от незапомнени времена предизвиква страх и очакване за фатална развръзка. Каква ирония на съдбата – на този ден избираме поредния управител на НЗОК! Защо казвам това? Защото последният мандат 2015 – 2020 г. беше изпълнен от трима смели мъже, които можеха и проявиха характер, когато това се налага. Може би затова по неписано правило си отидоха огорчени със снето политическо доверие“, заяви Адемов и припомни концепцията на проф. Салчев – подобряване на профилактиката, намаляване на доплащанията за лекарства, промяна на модела на финансиране.

„Нито едно от тези предложения, уважаеми професор Салчев, без политическа воля не може да бъде изпълнено от който и да е управител. Това е така, защото фигурата на управителя, отдавна е обезличена от неразумни политически решения, които превърнаха замислената като обществена Национална здравноосигурителна каса в своеобразна разплащателна агенция или както казват някои – в дирекция на Министерство на здравеопазването.  По друг начин казано – забравете индивидуални несъгласувани акции, защото практиката показва, че по правило те не са здравословни и, второ, водят до конфликти с предизвестен край“, каза още д-р Адемов.

Източник: Скенер.нюз