Първите двама за белодробна трансплантация са във виенска клиника

Първите двама български пациенти от чакащите за белодробна трансплантация са приети за изследвания в клиника във Виена. Това съобщи БНР, позовавайки се на зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков. Той се похвали, че това станало възможно, след като в началото на годината беше подписано споразумение за квалификация и обучение на български лекари във виенската болница.

„Това, което иска лекарският екип във Виена, е оценка на трансплантация или трябва да се извърши някакво лечение, за да се стигне до нея, след което те се листват в самата листа на виенската болница в „Евротранплант“, обясни Пенков. Той поясни, че графикът за обучение на български лекари в университетската клиника във Виена е пред подписване. Вървят и последните обсъждания на донорската програма и на плана за действие до 2022 г.

ДУМА припомня, че след изтичане на договора между България и виенската болница през май 2017 г. българските пациенти останаха без възможност за белодробна трансплантация, въпреки че тогавашната директорка на ИАТ многократно бе предупреждавала МЗ за изтичането на договора. Трима от чакащите присаждане на бял дроб починаха. През цялата 2018 г. от МЗ се оправдаваха, че ще търсят други европейски клиники, в които да се извършват тези операции. По данни на бившата ИАТ 17 души у нас чакат белодробна трансплантация.

Източник: https://www.duma.bg/