Първи сме по раждания на майки под 20 години

Страната ни е рекордьор по родени деца от млади майки, включително и непълнолетни в Европейския съюз. Това показват данни на Евростат. У нас 12,5% от всички първи раждания през 2017 г. са на момичета под 20 години, в Румъния те са 12,1%, докато средното за ЕС ниво е 3,7%.

Други държави с такива проблеми в ЕС са Унгария и Словакия, където процентът е съответно 8,5 и 8,1. Във всички останали страни-членки тези раждания са на ниво от не повече от 5%, като в повечето случаи са дори под 3%. В Дания, Италия, Словения, Холандия, Люксембург и Швеция се колебаят между 1 и 1,4%. В цялата картина има нещо положително – при възрастовата група между 10 и 14 години Румъния ни изпреварва със 383 такива случая през 2017 година, докат в България те са 129.

Във Франция, която не е сред държавите с много раждания в млада възраст, също е имало доста случаи на момичета, родили преди да са навършили 14 години – цели 115. В Германия случаите са едва 56.

В следващата възрастова група – между 15 и 19 г., води Великобритания с 14 749 раждания. В Румъния те са 12 641. Тук България се представя със 3910 случая и заема 7-о място. У нас най-много са първите раждания на дете във възрастовата група 25-29 години – 11 037.

Броят родилки плавно спада в следващите  възрастови групи. Българките, родили на и над 50-годишна възраст през 2017 г., са само 15. В тази възрастова категория, за която се смята, че жената вече излиза от фертилитет, най-много случаи има в Италия – 306. Сравнително много раждания над 50-годишна възраст има и в Испания и Великобритания.

Източник: Клиника.бг