Първите трансплантации у нас след пауза от няколко месеца заради пандемията вече са факт. Те са изършени в университетските болници „Св. Екатерина“ и „Лозенец“, където лекарите присадиха сърце и черен дроб на двама пациенти. Трансплантациите станаха възможни след след донорска ситуация, реализирана от екипа на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен.

Успешната сърдечна трансплантация е извършена от екипа на УМБАЛ „Св. Екатерина“. Реципиентът е мъж на 49 години, който до сега е бил с изкуствен орган, в очакване на подходящ донор. Пациентът е в стабилно общо състояние и се възстановява в лечебното заведение под строг медицински контрол.

Чернодробна трансплантация на 18-годишно момиче пък извършихе медиците от „Лозенец“. Пациентката е настанена в реанимацията на лечебното заведение, където лекарите следят процесите по възстановяването ѝ. И двете донорски ситуации са реализирани от екипа на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен.

Донор е 25-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт. Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ изказват към близките на починалия мъж своите съболезнования и благодарност за хуманното решение да дарят неговите органи и по този начин да дадат шанс за живот на нуждаещи се от трансплантация български граждани.

Източник: www.clinica.bg

Категория: