Разрешават на лекари без специалност да дежурят сами

Лекарите без специалност вече съвсем официално ще могат да дават дежурства в болниците самостоятелно. Досега те трябваше да го правят под надзора на специалист по профила на съответната клиника. И макар че твърде често всъщност дежуряха сами особено през нощта и през уикенда, това беше незаконно.

За промяната са се договорили Българският лекарски съюз и здравната каса, съобщиха от БЛС. Така вече болниците няма да бъдат санкционирани, ако се окаже окаже, че специализанти са оставени без надзор.

Директорите на лечебни заведения приемат промяната с облекчение, тъй като сега по-лесно ще могат да „връзват“ графиците, така че да не ги глобяват при констатирани нарушения. С особена сила това важи за по-малките болници, където проблемът с кадрите е най-сериозен.

В графика на клиниките обаче задължително трябва да има специалист „на разположение“. Това означава, че при спешен случай или ситуация, която изисква наличието на титулярните медици, то те трябва да се явят в болницата до 1 час. Освен това само докторите със специалност ще имат право да диагностицират, да назначават лечението на пациентите и да ги изписва от здравното заведение.

Поправката е въведена със съвместно указание на НЗОК и Лекарския съюз, което допълва действащия в момента анекс към НРД. Разговорите за рамковия договор за 2020 г. се очаква да започнат в края на април, след публикуването на средносрочната бюджетна прогноза. Ако то се забави, преговорите ще стартират в началото на май. От БЛС ще настояват за увеличение на цените на клиничните пътеки, съобщиха още от съсловната организация.

Източник: http://skener.news