Разходите за здраве скочили с 25 %, харчим по 96 лева на месец

С 19 лева са се увеличили персоналните разходи за здраве в страната през второто тримесечие на 2019 г. в сравнение със същия период на миналата година. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Повече пари за медицински услуги и лекарства дават и домакинствата, като ръстът за една година е 25 %, което е най-големият скок от всички разходи, отчитат от НСИ.

За борба с болестите средностатистическият българин харчил по 96 лева месечно през периода април – юли. Година по-рано сумата е била по-малко от 77 лева. За едно домакинство разходите за прегледи, изследвания и лекарства са стигнали вече до 209,22 лева на месец, докато през второто тримесечие на миналата година са били по 171,65 лева. Повече пари отделят домакинствата единствено за храна, жилище и режийни разходи и за социални осигуровки.

Това означава, че при всички опити за реформи здравеопазването поскъпва, без да усещаме подобрение в качеството. Припомняме, ЕК и СЗО алармираха, че в България близо половината от разходите за здраве излизат директно от джоба на хората, докато в Европа този процент средно е около 20 на сто.

НСИ отчита още, че общо доходите ни за една година са се вдигнали с 4,9 %, докато разходите ни са скочили с 5,3 на сто.

Източник: Скенер.нюз