Ранната диагностика и навременно лечение на ХИВ/СПИН – ключ към ограниченото разпространение на заболяването

НПО проведе семинар на тема Ранна диагностика и навременно лечение на ХИВ/СПИН – добри практики от България и Европа.

Участие в събитието взеха д-р Майкъл Юл (Michael Youle ), Royal Free Hospital, UK; Петър Цинцарски, дългосрочен консултант към Национална програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерство на здравеопазването; д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация; д-р Калоян Куков, клиничен психолог, УМБАЛ „Света Марина“, Варна

Д-р Майкъл Юл представи добрите европейски и световни практики по отношение лечението на ХИВ/СПИН. Той постави акцент върху навременното започване на терапия, с цел да се ограничи разпространението на инфекцията. „В това отношение можем да се похвалим, че и България следва препоръките, като в момента в страната могат да се лекуват всички пациенти“, посочи д-р Станимир Хасърджиев.

Петър Цинцарски представи актуални данни за страната, според които през 2016 г. са открити нови 193 българи с ХИВ-инфекция, като изследваните са над 263 900 лица. Консултантът към Национална програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН посочи, че 88% от новорегистрираните с ХИВ-инфекция в България са се инфектирали по сексуален път, а общият брой на всички носители на ХИВ в страната е 2 460 лица, като се запазва тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от броя на жените.

Беше обсъден проблемът с изтеглянето на финансовата помощ от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и възможността за продължаване на Програмата с национално финансиране. Г-н Цинцарски посочи, че се очаква Програмата да бъде продължена за още шест месеца, като уточни, че и в момента всички желаещи могат да се изследват в Кабинетите за анонимно, безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) в цялата страна.
Възможност за безплатни изследвания за вируса предлага и кампанията на Национална пациентска организация, която стартира по повод Европейска седмица за изследване за ХИВ и хепатити. Инициативата започна във Варна, чиито жители могат да се изследват в регионалната здравна инспекция. От 15 декември 2016 г., до изчерпване на количеството тестове, ще могат да се изследват безплатно и жителите на Русе. През януари и февруари ще могат да се тестват и в Благоевград, Велико Търново и Пловдив. В София всички желаещи могат да се изследват за ХИВ и хепатит C безплатно на ул. Цар Самуил 111.
По време на събитието беше направена демонстрация на орално тестване за ХИВ/СПИН, с цел да се припомни на обществото колко лесно, безболезнено и бързо може да се тества всеки.

Разпространение на ХИВ/СПИН

• През 2015 г. в световен мащаб броят на хората, живеещи с ХИВ, е 36,7 милиона души
  • Броят на новите случаи на ХИВ инфекция е намалял с 6% спрямо 2010 г. (през 2015 г. 2,1 милиона души са се инфектирали с ХИВ, в сравнение с 2,2 милиона през 2010 г.)
  • Броят на новите случаи на ХИВ инфекция сред децата е намалял наполовина от 2010 г. насам (през 2015 г. в света с ХИВ са се заразили 150 000 деца в сравнение с 290 000 през 2010 г.)
  • Един от трима ХИВ-позитивни не знае за своето състояние
  • Над 50% от всички ХИВ-позитивни лица са разбрали късно за своя статус
  • 29 747 са новорегистрираните лица с ХИВ през 2015 година в ЕС и ЕИП, което запазва досегашните тенденции и ръст на епидемията
  • Трайно се увеличава броят на инфектираните в МСМ общността, която е единствената група в ЕС и ЕИП, сред която не само че не се наблюдава спад на новите случаи, а напротив – има увеличение. ECDC посочва България, Малта, Кипър и Ирландия като държавите с особено силно засегнати МСМ общности на фона на Съюза

По данни на Министерство на здравеопазването към 25 ноември 2016 г.:

• 88% от новорегистрираните с ХИВ инфекция в България са се инфектирали по сексуален път
  • От началото на тази година са открити нови 193 ХИВ-серопозитивни лица
  • Официално регистрираните случаи на ХИВ в страната са 2 460 лица от началото на епидемията
  • Най-засегната е възрастовата група е 30-39 г. – или 36% от всички новорегистрирани
  • 34% са новорегистрираните ХИВ-серопозитивни сред младите хора между 20-29 години
  • Oт началото на годината няма регистрирано дете, родено от ХИВ-позитивна майка
  • 53% от новорегистрираните ХИВ-позитивни лица са открити в 14-те кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинета

Диагностика и лечение

• Всички желаещи могат да се изследват безплатно в КАБКИС в цялата страна. Изследването може да се направи и в лаборатория или да се закупи от аптека. Цената му е около 20 лв.
  • Към 31 октомври 2016 г. в България общо 1142 души с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН; 954 от тях получават необходимата антиретровирусна терапия.
  • Към декември 2015 г. в глобален мащаб 17 млн. ХИВ-позитивни лица имат достъп до антиретровирусно лечение. За сравнение през 2010 г. едва 7.5 млн. души са имали достъп до терапия.
Съвременните постижения в лечението на ХИВ/СПИН могат да осигурят на хората, живеещи с вируса, добър живот за дълго време, стига да са били диагностицирани рано.
Доскорошната философия на лечението срещу ХИВ/СПИН беше то да започне при достигане на определени стойности на наситеност на вируса в организма, поради което десетки пациенти у нас трябваше да чакат месеци, за да отговорят на критериите. През юни 2016 година Министерство на здравеопазването прие ново Методическо указание за антиретровирусно лечение и мониторинг на възрастни лица с ХИВ инфекция и вече всеки диагностициран може да започне своята терапия, чрез което, от една страна, се подобрява качеството на живот на пациента, а от друга се предотвратява и разпространението на инфекцията.