Родители прегърнаха за първи път бебетата си, тежащи под килограм, по повод Световния ден на кенгуру грижата

Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас се присъедини към отбелязването на Световния ден на кенгуру-грижата. Инициативата е на Фондация „Нашите недоносени деца“ и нейната цел е насърчаване на близкия контакт между родителите и тяхното недоносено бебе и създаване на условия за това в болниците. Родителите на недоносените бебета, които в момента се намират в отделението, бяха включени в инициативата – те прегърнаха бебетата си, тежащи под килограм и имаха възможност да прекарат с тях повече време от стандартното свиждане. Отделението усилено работи в тази посока и с помощта на дарители успя да оборудва и семейна стая, която вече се използва точно за тази цел. „Вярваме в кенгуру-грижата, виждаме резултатите от допира между майка и бебе и макар да имаме трудности, се опитваме да я налагаме като стандартна практика, не само в един ден, а всеки ден“, обясни д-р Стилияна Томова, началник на Отделението по неонатология.

В момента в отделението има 10 бебета, които тежат под килограм. 20% от децата, родени в УМБАЛ Бургас, са родени преждевременно или недоносени. За интензивни грижи тук се насочват и новородени от други лечебни заведения.

Световната здравна организация (СЗО) дефинира кенгуру-грижата като грижа за новороденото дете, осъществявана чрез допир кожа до кожа с родителя, още от най-ранен етап. Практиката има редица научно доказани терапевтични ползи както за бебето, особено когато то е преждевременно родено, така и за родителите и влияе положително върху живота на семействата в дългосрочен аспект. Това е най-ефективният начин за включване на майките и бащите на недоносените деца в грижите за техните бебета.

Повече от две десетилетия медицински проучвания доказват, че кенгуру-грижата е много повече от алтернатива на кувьоза. Тя подобрява температурната регулация, сукателните умения и развиване на привързаност към майката при всички новородени, независимо от тяхната гестационна възраст, тегло и клинично състояние, както и независимо от условията, в които се отглеждат. Кенгуру-грижата има благоприятно влияние върху дихателната и сърдечната честота, благодарение на нея се намалява възможността от заразяване с вътреболнична инфекция и се повишава възможността бебетата да бъдат изписани по-рано от неонатологичните отделения.

Практикуването на кенгуру-грижата има дългосрочни ползи за цялостното развитието на детето, като развитие на мозъка и когнитивните функции, подобряване на двигателните умения и невромоториката. В България кенгуру-грижа все още не е масово наложена практика и фондация „Нашите недоносени деца“ полага усилия да промени това и да приближи грижите за недоносените бебета и болните новородени до европейските стандарти и препоръки за добра и качествена грижа.

Източник: Здраве.нет