Само 1/3 от нуждаещите се от кардиовертер дефибрилатор го получават

България е на едно от последните места по имплантиране на кардиовертер дефибрилатор, като едва 1/3 от нуждаещите се от устройството, което предпазва от предсърдно мъждене и внезапна сърдечна смърт, го получават. Това алармира д-р Васил Трайков, председател на Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология. Лидери в това отношение са Германия и Италия с 250-330 устройства на 1 милион население, средноевропейското ниво е  около 100 дефибрилатора на 1 милион, а в България са само 10 на 1 милион души. Имплантираните устройства в България за година не надвишават 90-100, при пряко нуждаещи се около 300 души. „Основната причина е в това, че здравната каса не покрива напълно устройството“, посочи д-р Трайков.

Имплантируемият кардиовертер дефибрилатор е електронно устройство, което се поставя подобно на пейсмейкър. Неговата функция е да улавя патологичен ритъм на сърцето и да го прекъсне, чрез приложение на електрически шок или чрез стимулация. Разликата между пейсмейкъра и кардиовертер дефибрилатора се състои в това, че пейсмейкърът може да третира само забавен ритъм на сърцето, докато дефибрилаторът детектира и прекъсва и високочестотни животозастрашаващи аритмии.

Именно последните новости в областта на лечението на предсърдното мъждене и превенцията на внезапна сърдечна смърт ще бъдат във фокуса на Петия национален конгрес по кардиостимулация и електрофизиология. Специален акцент ще бъде поставен и върху колаборацията на специалистите електрофизиолози с кардиолозите от клиничната практика и специалистите по инвазивна кардиология. Аритмиите са една от често срещаните патологии в кардиологията. Според медиците рискът, който носи всяка една от аритмиите зависи от много фактори, един от най-важните от които е наличието на подлежащо структурно сърдечно заболяване. Повечето от опасните  аритмии се зараждат в мускулатурата на камерите на сърцето. В най-тежките случаи това смущава сериозно помпената му функция нарушават помпената му функция и то спира да изтласква кръв. Когато това стане, има реален риск от смърт, ако до няколко минути не се възстанови сърдечната дейност. Това са т.нар. камерни аритмии, които често са причина за внезапна сърдечна смърт.

Източник: Скенер.нюз