Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ участва в среща на тема: Beating Childhood Cancer: the 2020 – 2024 agenda в ЕП

В Европейския парламент се проведе специална политическа среща, организирана от SIOPE и CCI-E, на тема: „Beating Childhood Cancer: the 2020 – 2024 agenda”. Събитието е първо по рода си за общността на детските онкохематолози, родителските и сървайвърските организации. Целта му е информиране и планиране на политически действия заедно с новосформираните членове на Европейския парламент. Срещата се организира от евродепутати от различни политически групи, за да се насърчи възможно най-широката подкрепа и са поканени само членовете на ЕП с особен интерес към въпросите.

Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“  участва с презентация съвместно с порф. Жил Васал, на тема „Access to medicines: meeting the needs of paediatric cancer patients across Europe“.

Срещата е добър повод за начало на нови европейски политики по отношение на осигуряването на равен достъп до лечение на всички малки пациенти в Европа. Посланията след нея са:
– Осигуряване на възможно най-доброто лечение на ВСЯКО дете, борещо се с болестта, независимо къде е родено;
– Трайно преодоляване на причините за липса на лекарства в някои държави;
– Преодоляване на разликата в процента излекувани деца, който достига до 20% по-ниска успеваемост в страните от Източна Европа;
– Достъп до иновативно лечение, което в момента е достъпно само за 1 от 10 деца;
– Търсене на решения за подобряване на лечението с по-малко токсични препарати с цел да се осигури и по-качествен живот на сървайвърите в дългосрочен план;
– Осигуряване на адекватна проследяваща грижа за сървайвърите и подобряване на качеството им на живот;
– Създаване и съблюдаване на стандарти за лечение и грижа, на които да отговаря всяка клиника в ЕС;
– Увеличаване на процента на излекуваните от редки тумори;
– Намаляване на смъртността наполовина до 2030.

Детските онкохематологични заболявания не познават граници, същото трябва да важи и за лечението.