Сдружение „Усмивка“ Бургас организира Национален конкурс за изработване на кукерска маска „Магията на кукерската маска – да прогоним злото, да бъдем по-добри“

Националният конкурс  за изработване на кукерска маска „Магията на кукерската маска – Да прогоним злото , да бъдем по-добри”  е посветен на традиционния кукерски обичай. Той се организира за трета поредна година от Сдружение „УСМИВКА“ Бургас, с подкрепата на Община Бургас и с любезното съдействие на Областна администрация Бургас. Тази година конкурсът се провежда в партньорство с НЧ“Св.Св. Кирил и Методий 1985 г.,  к-с „Меден рудник.

Целта на конкурса е да се съхрани и популяризира българския народен обичай „Кукеровден”. Кукерските обичаи по нашите земи водят началото си от преди повече от 8000 години. В различните краища на България кукерите излизат по различно време – в Банско идват на Нова година, в Пернишко – към края на януари, а на други места в България кукерите се появяват и традиционно се свързват със Сирни Заговезни. Имат и различни имена: бабугери, песяци, мечкари, старци, сирваскари,  кукове. Кукерите се обличат със смесица от мъжки и женски дрехи и страшни маски, окачат по себе си звънци и хлопки, и носят мечове или тояги за да изплашат и прогонят безплодната зима и злите духове и орисници, та да дойде пролетта и да е плодородна настъпващата стопанска година.

КОНКУРСНИТЕ ТВОРБИ СА РАЗДЕЛЕНИ В КАТЕГОРИИ:

– Образ на животно или с животински атрибути

– Маска с човешки черти

– Фантастична  маска

– Смешна или заплашителна маска (които пародират човешки физиономии)

РЕГЛАМЕНТ:

В конкурса могат да участват творби, изработени от вълна, рог, прежда, конци, стъкло, мъниста, дърво, дървени топчета, кожа, картон, семена и зърна.

В конкурса могат да вземат участие деца и младежи от 6 до 15 годишна възраст.

Творбите трябва да бъдат придружени със следната информация за участника: трите имена, възраст; адрес за кореспонденция; учебно заведение; телефон за връзка; имейл.

ПЕРИОД НА ПРОВЕЖДАНЕ

Конкурсът стартира на  07.01.2020 г., а крайният срок за получаване на творбите 15.02.2020 г..

Творбите трябва да бъдат изпратени на адрес: гр. Бургас, ж.к. „Меден рудник” бл. 25 партер.

До 21.02.2020 г. ще бъдат избрани победителите, след което ще бъдат известени на посочените от тях координати /имейл/. Наградените творби ще бъдат публикувани в сайта и фейсбук страниците на Сдружението и на Читалището.

Подборът и класирането на творбите ще се осъществи от експертно жури. За всеки отличен в съответната категория ще бъде присъдена предметна награда и грамота. Всички маски ще бъдат подредени в благотворителна изложба-базар, а събраните средства ще бъдат за закупуване на инфузионии помпи за детската неонатология към УМБАЛ Бургас.

С участието си в конкурса участниците се съгласяват организаторите да публикуват, фотографират, филмират, записват, разпространяват и реализират техните творби, без да заплащат права и обезщетения за това.

За повече информация:

Сдружение „Усмивка“

град Бургас, улица „Янко Комитов“ 4

e- mail:  mitka_g@abv.bg

Митка Георгиева   Председател на УС на СНЦ „Усмивка“

GSM: 0988 753 171

Читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1985”

гр. Бургас, ж. к. „Меден рудник” бл. 25 партер

e-mail: chitalishte_km@abv.bg