Семинар за ревматоидните заболявания и безплатен скрининг проведе Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит

Семинар, организиран от сдружение „Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит“, се проведе в Пловдив. Събитието даде старт на безплатен скрининг за жителите на областта.

Събитието бе за граждани и пациенти и имаше за цел да ги информира за диагностика, възможности за лечение на ревматични заболявания, остеопороза и рехабилитация на ревматични заболявания. По време на събитието присъстващите на семинара граждани, които нямат диагноза, но имат симптоми на ревматично заболяване и остеопороза имаха възможност да се запишат за безплатен преглед при ревматолог.

Прегледите бяха предназначени за хора на възраст 18-50 г. с цел ранна диагностика на заболяванията в млада и работоспособна възраст.

То се провежда с официалната подкрепа на д-р Даниела Дариткова – Проданова, председател на Комисия по здравеопазването към 44-то Народно събрание на РБ, г-жа Жени Начева , зам-министър на здравеопазването, НЗОК. Лектори на семинара бяха д-р Камен Клинканов – ревматолог; д-р Валерия Славова – ревматолог; физиотерапевт.

Пловдив е една от областите в страната, в които навременният достъп до ревматолог и ранната диагностика са затруднени. Кампанията е насочена към хората в активна, работоспособна възраст, при които ранната диагностика е от съществено значение. Симптомите, които могат да бъдат признак за ревматично заболяване са: болки и подуване в ставите, болка в гърба или хълбока, трудно раздвижване сутрин.