Сестри от Токуда и Карлово хвърлиха колективна оставка

Всички медицински сестри заедно със старшата сестра от Централна реанимация на болница Токуда са подали колективна оставка! Това съобщи в личния си профил във Фейсбук Мая Илиева, организатор на протестите на сестрите и уволнена именно от Токуда.

Излекуване на здравната система е възможно само с крайни мерки, които сестрите от Токуда не се страхуват да предприемат. „Браво! Протестите на медицинските сестри, информационната им кампания и колективните оставки са ефективните протестни действия на здравните специалисти, които показват, че правата и достойнството трябва да бъдат защитавани“, аплодира колежките си Илиева.

Колективната оставка в Токуда е заради претоварване на медицинските специалисти, които съвместяват няколко длъжности, но получават една заплата.

Няколко часа по-късно Мая Илиева съобщи и за втора колективна оставка. Този път на медицинските сестри от болницата в Карлово. „Респект и за колегите от Карлово – всички сестри от Детско отделение, заедно със старшата сестра и лекарите, също са подали оставка!“, написа организаторката на протестите.

Припомняме, протестите на сестрите досега не бяха подкрепени от синдикати и БАПЗГ, но от организациите вече съобщиха, че за 7 октомври се подготвят протестно шествие.

В отговор на оставката на 6 сестри и трима лекари от Детското отделение на болницата в Карлово директорът д-р Христо Пелев свика днес спешна среща с персонала и кмета на града. Той им обеща 100 лева увеличение на заплатите от 1 октомври и ДМС всеки месец.  Дали това ще върне медиците на работа все още не е ясно, а срокът на подадените предизвестия изтича на 13 октомври.

Източник: Скенер.нюз