СЗО: Най-малко 5 пациента умират на минута заради опасни медицински грижи

Милиони пациенти са потърпевши всяка година от опасни здравни грижи в световен мащаб, което води до 2,6 милиона смъртни случая годишно, само в страните с нисък и среден доход. Повечето от тези смъртни случаи могат да бъдат избегнати. Личното, социалното и икономическото въздействие от увреждането на пациента води до загуби на трилиони щатски долари в световен мащаб. Световната здравна организация фокусира глобалното внимание върху въпроса за безопасността на пациентите и започва кампания в знак на солидарност с тях. 17 септември е определен за Световен ден за безопасност на пациентите от 72-ата Световна здравна асамблея през май 2019 г.

„Никой не трябва да бъде наранен, докато получава здравни грижи. И все пак, в световен мащаб най-малко 5 пациента умират всяка минута заради опасни грижи“, каза д-р Тедрос Адханом Гебрейес, генерален директор на СЗО. – „Нуждаем се от култура за безопасност на пациентите, която насърчава партньорството с тях, насърчава докладването и ученето от грешки, и създава среда без вина, в която здравните работници са овластени и обучени да намаляват грешките“.

Четирима от всеки десет пациенти са увредени по време на първична и амбулаторна медицинска помощ. Най-пагубните грешки са свързани с диагнозата, предписването и употребата на лекарства. Само грешките с лекарствата струват около 42 милиарда щатски долара годишно. Несигурните хирургични процедури водят до усложнения при до 25% от пациентите, което е причина за 1 милион смъртни случая по време на, или веднага след операцията.

Увреждането на пациента в здравеопазването е неприемливо. СЗО призовава за спешни действия от страна на държави и партньори по целия свят, за да се намали вредата за пациента. Безопасността на пациента и качеството на грижите са от съществено значение за предоставянето на ефективни здравни услуги и постигането на универсално здравно покритие.

По-голямото участие на пациента е ключът към по-сигурната грижа. Ангажирането на пациентите може да намали тежестта на вредата с до 15%, спестявайки милиарди долари всяка година.

Източник: Здраве.нет